Miljö

Chalmers blir bas för världens första forskarnätverk om “klimatförnekelse”

Publicerad 22 augusti 2018

Chalmers tekniska högskola blir bas för världens första globala forskarnätverk om så kallad "klimatförnekelse", och dess påstådda kopplingar till främlingsfientlighet.

I ett pressmeddelande skriver Chalmers tekniska högskola att forskarnätverket bland annat ska studera "högernationalismens framfart i Europa", vilket sägs leda till att allmänheten blivit mer skeptiska till etablissemangets förklaring av global uppvärmning och klimatförändringar.

"I projektet granskas de nätverk, idéer och intressen som finns inom klimatförnekelse, med ett särskilt fokus på högernationalism, utvinningsindustrin och konservativa tankesmedjor. Målet är att öka förståelsen för klimatförnekelse och dess inverkan på politiska beslut, men också att sprida kunskapen till allmänheten, makthavare, forskningsinstitut och industrin", skriver Chalmers i pressmeddelandet.
Chalmers nämner Donald Trump och Sverigedemokraterna som några av de krafter vilka bidragit till att "klimatförnekelsen" kunnat öka. Tjeckiens förre premiärminister och president Václav Klaus är en annan som får skulden för den ökande klimatförnekelsen.

De här partierna ökar i betydelse. Vi ser det i Danmark och Norge, hos brittiska UKIP och franska Front National. Men också i Sverige, med Sverigedemokraternas misstänksamhet mot SMHI, diskreditering av Parisavtalet, avfärdande av klimatlagar och utnämningen av klimatförnekaren Václav Klaus till frihetshjälte, säger Martin Hultman, docent på Chalmers.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!