Chalmers blir bas för världens första forskarnätverk om ”klimatförnekelse”

publicerad 22 augusti 2018

Chalmers tekniska högskola blir bas för världens första globala forskarnätverk om så kallad ”klimatförnekelse”, och dess påstådda kopplingar till främlingsfientlighet.

I ett pressmeddelande skriver Chalmers tekniska högskola att forskarnätverket bland annat ska studera ”högernationalismens framfart i Europa”, vilket sägs leda till att allmänheten blivit mer skeptiska till etablissemangets förklaring av global uppvärmning och klimatförändringar.

I projektet granskas de nätverk, idéer och intressen som finns inom klimatförnekelse, med ett särskilt fokus på högernationalism, utvinningsindustrin och konservativa tankesmedjor. Målet är att öka förståelsen för klimatförnekelse och dess inverkan på politiska beslut, men också att sprida kunskapen till allmänheten, makthavare, forskningsinstitut och industrin”, skriver Chalmers i pressmeddelandet.

Chalmers nämner Donald Trump och Sverigedemokraterna som några av de krafter vilka bidragit till att ”klimatförnekelsen” kunnat öka. Tjeckiens förre premiärminister och president Václav Klaus är en annan som får skulden för den ökande klimatförnekelsen.

De här partierna ökar i betydelse. Vi ser det i Danmark och Norge, hos brittiska UKIP och franska Front National. Men också i Sverige, med Sverigedemokraternas misstänksamhet mot SMHI, diskreditering av Parisavtalet, avfärdande av klimatlagar och utnämningen av klimatförnekaren Václav Klaus till frihetshjälte, säger Martin Hultman, docent på Chalmers.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.