Bakterie ger tåligare vete

publicerad 30 september 2014

Bakterier kan få vete att ta upp mer vatten, enligt forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU, Estonian University of Life Science och Haifa University i Israel. Det kan leda till en ökad livsmedelsproduktion genom att göra det möjligt att odla i torra områden som tidigare ansetts olämpliga för jordbruk.

Bakterierna, som isolerats från israeliskt vildkorn och amerikansk gultall, skapar en biofilm på vetets rötter som förbättrar absorptionen av vatten från torr jord. Under mycket torra förhållanden ledde detta till en fem gånger högre överlevnad hos veteplantorna och produktivitetsökning på 78 procent. Forskningsresultaten har publicerats i PloS ONE.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.