Aktivister stoppar skogsavverkning

publicerad 7 december 2017
Arkivbild

Greenpeaceaktivister försöker stoppa skogsjätten SCA:s avverkning av Harrsjöskogen i Jämtland.

Olli Manninen, en skogsekolog som Greenpeace anlitat för att genomföra inventering, har dokumenterat flera rödlistade arter i den del av skogen som inte avverkats.

– Bland de rödlistade arterna fanns den mycket sällsynta dofttickan. Jag fann även ullticka, lunglav och rikliga mängder garnlav. Detta i kombination med fynd av flera signalarter ger en tydlig indikation på att skogen bör skyddas. Skogar likt dessa är kritiska om vi ska kunna bromsa förlusten av biologisk mångfald i skogen.

Aktionen ingår i Greenpeace globala kampanj för att skydda det norra skogsbältet från Ryssland, via Sverige, till Kanada.

– Den här skogen är en av de få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Den måste skyddas, säger Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace, i ett pressmeddelande.

– Vi har vädjat till SCA att avstå från att avverka ekologiskt värdefull skog. Trots det fortsätter bolaget att förstöra och fragmentera den svenska skogen.

Den 16 oktober i år stoppade aktivister tillförseln av avverkad skog till Östrand pappersmassafabrik genom att blockera lastbilsingången med en container, blockera rälsen samt övriga ingångar.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!