Aktivister stoppar skogsavverkning

publicerad 7 december 2017
Arkivbild

Greenpeaceaktivister försöker stoppa skogsjätten SCA:s avverkning av Harrsjöskogen i Jämtland.

Olli Manninen, en skogsekolog som Greenpeace anlitat för att genomföra inventering, har dokumenterat flera rödlistade arter i den del av skogen som inte avverkats.

– Bland de rödlistade arterna fanns den mycket sällsynta dofttickan. Jag fann även ullticka, lunglav och rikliga mängder garnlav. Detta i kombination med fynd av flera signalarter ger en tydlig indikation på att skogen bör skyddas. Skogar likt dessa är kritiska om vi ska kunna bromsa förlusten av biologisk mångfald i skogen.

Aktionen ingår i Greenpeace globala kampanj för att skydda det norra skogsbältet från Ryssland, via Sverige, till Kanada.

– Den här skogen är en av de få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Den måste skyddas, säger Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace, i ett pressmeddelande.

– Vi har vädjat till SCA att avstå från att avverka ekologiskt värdefull skog. Trots det fortsätter bolaget att förstöra och fragmentera den svenska skogen.

Den 16 oktober i år stoppade aktivister tillförseln av avverkad skog till Östrand pappersmassafabrik genom att blockera lastbilsingången med en container, blockera rälsen samt övriga ingångar.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.