90% av all plast som förorenar världshaven kommer från Afrika och Asien

publicerad 23 april 2018

90% av allt plast som flyter omkring i våra hav kommer från endast tio olika floder – varav alla ligger i Afrika eller Asien.

Åtta av dessa floder ligger i Asien och två ligger i Afrika. Detta visar en ny studie utförd av Helmholtz Center for Environmental Research i Tyskland. Studien är baserad på ett dussintal rapporter och skräp samlat från 79 platser längs 57 floder, skriver New York Post.

De värsta miljöbovarna är långa och stora floder i länder med bristfällig avfallshantering. Enbart Ganges, i Indien, och Yangtze, i Kina, sägs tillsammans transportera 900 000 ton plast till världshaven varje år. I jämförelse så transporterar Themsen, i England, “enbart” 19 ton plast årligen.
Skulle man halvera nedskräpningen i de tio smutsigaste floderna så skulle mängden plast i världshaven sjunka med 45%.

Varje år letar sig 13 miljoner ton plast ut till världshaven, det är otroligt skadligt för miljön och djurliv. Forskare påstår att år 2050 kan mängden plast i världshaven väga mer än mängden fisk.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!