800 chilenare exponerades för arsenik – får ingen kompensation från Boliden

publicerad 9 mars 2018
- av Alexander Almqvist

Skellefteå tingsrätt har beslutat att Boliden inte är skyldiga att betala ut något skadestånd till de 796 chilenare som exponerats för arsenik, vilket påstås vara kopplat till Bolidens verksamhet i Chile.

Under torsdagen meddelade Skellefteå tingsrätt sin dom i målet mellan 796 chilenska privatpersoner och den svenska gruvjätten Boliden. Chilenarna krävde att Boliden skulle betala ut drygt 100 miljoner kronor i skadestånd för att gruvbolaget på 1980-talet överlåtit och transporterat våtverksslam till ett chilenskt bolag i Arica i Chile.

De chilenska privatpersonerna, företrädda av gruppen Arica Victims, påstår att våtverksslammet orsakat sjukdomar och att flera personer haft förhöjda nivåer av arsenik i urinen. Tingsrätten menar dock i sin bedömning att mängden arsenik i urinen inte var tillräckligt hög för att kunna orsaka några allvarliga hälsoeffekter.

Man menar också att Boliden inte ska dömas för att man kontaminerat ökenområden som sedan bebotts.

Beträffande en del av kraven har Arica Victims inte bevisat att våtverksslammet har bidragit till arsenikhalten i privatpersonernas urin. För dessa områden har det alltså inte funnits något samband mellan våtverksslammet och påstådda skador. Beträffande övriga privatpersoner har ett sådant orsakssamband funnits. Tingsrätten har dock ansett att detta inte varit möjligt att förutse för Boliden, eftersom de områden där dessa personer bott inte var bebyggda vid överlåtelsen utan var ökenområden”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Skellefteå tingsrätt gav Boliden rätt i målet och skadeståndskravet lämnas utan bifall. Boliden får också rätt till ersättning för rättegångskostnaderna.


Fakta: Arsenik

Arsenik är ett mycket giftigt halvmetalliskt grundämne. Arsenik har många allotropa former, de flesta har olika färger.

Ämnet används idag främst i insektsgifter och andra bekämpningsmedel. Även i dagens industri används arsenik i mindre skala (t.ex. gamla fönsterrutor, kristallglas och prismakristallkronor), men ämnet har fasats ut till förmån för mindre miljöfarliga alternativ.

 

Källa: WikipediaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.