Vikingaskepp hittat i Norge

publicerad 26 april 2023
- av Sofie Persson
Arkeologer undersöker en vikingagravplats på Karmøy.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ännu ett vikingaskepp har påträffats i en gravhög i Norge. Det är det tredje skeppsfyndet i samma närområde och arkeologer tror att det kan ha varit här man först etablerade traditionen med skeppsbegravningar.

Vid gravhögen Salhushaugen på Karmøy i Norge har arkeologer hittat ett nytt vikingaskepp. På samma plats grävde norske arkeologen Haakon Shetelig redan 1902 men blev då besviken över att inte ha funnit något skepp, eftersom han hittat en rik vikingaskeppgrav i närheten, men det visade sig nu att Shetelig inte grävt djupt nog.

I juni 2022 beslutade man sig för att åter börja undersöka området. Detta gjorde man nu med hjälp av hjälp av georadar, även kallad markradar. Metoden använder radiovågor för att kartlägga vad som ligger under markytan. Där såg man konturerna av ett skepp.

Georadarsignalerna visar tydligt formen av ett 20 meter långt skepp, säger Håkon Reiersen, arkeolog vid Arkeologisk museum på Universitetet i Stavanger, till forskning.no.

Detta är det tredje fyndet av vikingaskepp på Karmøy. Tidigare har man hittat Storhaugskeppet, som är daterat till 770, och Grønhaugskeppet, som är daterat till 780. Det nya skeppet har man inte kunnat datera ännu, men man tror att även det skeppet är från 700-talet.

Än så länge har man inte utfört någon utgrävning vid skeppet, utan enbart undersökt det via georadarn, Arkeologerna hoppas snart kunna göra en mindre utgrävning för att kunna undersöka skeppet ytterligare och kanske till och med datera det, men när det kan bli en eventuell undersökande utgrävning är ännu oklart.

Det vi har sett hittills är bara fartygets form. När vi öppnar upp kan det hända att vi upptäcker att inte mycket av fartyget har bevarats, säger Reiersen.

De tre vikingaskeppsgravarna på Karmøy tyder på att de första vikingarna bodde här och den skandinaviska traditionen med skeppsbegravningar etablerades där, menar Reiersen.

Det här är det område i landet där det hände saker under den tidiga vikingatiden. Det här är de äldsta skeppsbegravningarna i Skandinavien. Den skandinaviska traditionen med skeppsbegravningar etablerades här och spreds sedan till andra delar av landet, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!