”Utvisningshymn” blir viral i Frankrike – TikTok censurerar

Nätcensuren

publicerad 28 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Ett stort antal versioner där fransmän sjunger eller dansar till "Je partira pas" har gjort succé på sociala medier.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Inför det franska nyvalet har en sång som manar till stöd för nationalistiska Nationell samling och utvisningar av migranter gjort stor succé på sociala medier. Låtens popularitet har fått politiska motståndare att rasa och även lett till censur från den sociala mediejätten TikTok.

Låten heter Je partira pas (Jag lämnar inte) och innehåller textrader som ”Vi har gett dig tillräckligt – kom inte tillbaka” och ”När Bardella (Nationell samlings partiledare) vinner kommer du att återvända hem”.

Många unga fransmän har spelat in egna versioner av låten som ursprungligen skapats med artificiell intelligens och det mest populära versionerna har fått hundratusentals visningar.

Politiska motståndare anklagar låten för att vara djupt ”rasistiskt” och ”högerextrem” och efter påtryckningar valde kinesiska TikTok att radera två av de mest delade versionerna och bekräftade också att man helt och hållet vill få bort den från sin plattform.

Detta har dock inte hindrat användare från att manuellt ladda upp nya versioner av låten och den har sammanlagt även fått miljontals visningar på X (tidigare Twitter), som ännu inte tycks ha fattat några beslut om att bannlysa den.


Ännu större spridning fick ”hymnen” när den frispråkige invandringskritiske politikern Eric Zemmour laddade upp en egen version på sitt X-konto.

Bardella – omåttligt populär

Det har länge varit ett stort problem för franska liberaler och vänsteraktivister att Nationell samling är mycket populära på sociala medier och attraherar framförallt unga etniska fransmän. Partiledaren Jordan Bardella kallas ibland för ”herr Selfie” på grund av att människor ofta står i kö för att ta bilder tillsammans med honom både på politiska event, men också i köpcentrum och ute på Frankrikes gator.

Samtidigt anklagas Emmanuel Macron och andra etablissemangspolitiker ofta för att tillhöra en besutten elit som har mycket lite gemensamt med vanliga fransmän och som ger intryck av att leva i en isolerad och helt annan värld än dessa.

Enligt opinionsundersökningar har Nationell samling stöd av cirka 36 procent av befolkningen – vilket är betydligt mer än något annat parti. Samtidigt finns det en möjlighet att vänstern, liberaler, miljöpartister och övriga etablissemangspartier går samman i en ”ohelig allians” bara för att stoppa Bardellas och Le Pens parti.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!