Utvandrarna blir film igen

publicerad 27 juni 2020
- av Per Nordin
Karl-Oskars och Kristinas äventyr blir åter film.

1971 släpptes en av de mest hyllade svenska filmerna någonsin – Utvandrarna. 40 år senare filmatiseras Vilhelm Mobergs klassiska verk ännu en gång och filmen förväntas ha premiär juldagen nästa år.

Utvandrarna och uppföljaren Nybyggarna räknas till de bästa filmerna som någonsin har producerats i Sverige med en rollista där Max von Sydow, Liv Ullman, Monica Zetterlund, Hans Alfredsson, Allan Edwall och Pierre Lindstedt ingick.

Bokserien som filmerna bygger på har dessutom utsetts till 1900-talets mest betydelsefulla svenska litterära verk och nu är det dags för en ny filmatisering.

Böckerna och filmen följer Karl-Oskar och Kristinas liv från ett fattigt liv på den småländska landsbygden till beslutet att söka lyckan i Amerika, resan dit och de vedermödor och svåra prövningar som de ställs inför under handlingens gång.

Noterbart är att Liv Ullman som spelade Kristina även kommer att vara med i den nya filmatiseringen – fast den här gången som Kristinas mamma Anna. Kristina kommer att spelas av Lisa Carlehed och Karl-Oskar av Gustaf Skarsgård.

Att axla den närmast mytomspunna rollen som Kristina känns otroligt häftigt. Jag och Gustaf har haft en fantastisk kemi under provspelningarna där jag tidigt hittade in i skuggorna av Kristina som inte tidigare skildrats”, säger Lisa Carlehed i ett pressmeddelande.

Regisserar filmen gör Erik Poppe som tidigare gjort filmer som Utøya 22 juli och Kungens val. På grund av coronarestriktionerna har inspelningarna som skulle göras i Tjeckien ställts in, istället har man valt att spela in många av dessa scener i Västra Götaland.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.