Utvandrarna blir film igen

publicerad 27 juni 2020
- av Per Nordin
Karl-Oskars och Kristinas äventyr blir åter film.

1971 släpptes en av de mest hyllade svenska filmerna någonsin – Utvandrarna. 40 år senare filmatiseras Vilhelm Mobergs klassiska verk ännu en gång och filmen förväntas ha premiär juldagen nästa år.

Utvandrarna och uppföljaren Nybyggarna räknas till de bästa filmerna som någonsin har producerats i Sverige med en rollista där Max von Sydow, Liv Ullman, Monica Zetterlund, Hans Alfredsson, Allan Edwall och Pierre Lindstedt ingick.

Bokserien som filmerna bygger på har dessutom utsetts till 1900-talets mest betydelsefulla svenska litterära verk och nu är det dags för en ny filmatisering.

Böckerna och filmen följer Karl-Oskar och Kristinas liv från ett fattigt liv på den småländska landsbygden till beslutet att söka lyckan i Amerika, resan dit och de vedermödor och svåra prövningar som de ställs inför under handlingens gång.

Noterbart är att Liv Ullman som spelade Kristina även kommer att vara med i den nya filmatiseringen – fast den här gången som Kristinas mamma Anna. Kristina kommer att spelas av Lisa Carlehed och Karl-Oskar av Gustaf Skarsgård.

Att axla den närmast mytomspunna rollen som Kristina känns otroligt häftigt. Jag och Gustaf har haft en fantastisk kemi under provspelningarna där jag tidigt hittade in i skuggorna av Kristina som inte tidigare skildrats”, säger Lisa Carlehed i ett pressmeddelande.

Regisserar filmen gör Erik Poppe som tidigare gjort filmer som Utøya 22 juli och Kungens val. På grund av coronarestriktionerna har inspelningarna som skulle göras i Tjeckien ställts in, istället har man valt att spela in många av dessa scener i Västra Götaland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!