Staffanstorp invigde staty över Oden

publicerad 27 oktober 2020
  Odenstaty i Staffanstorp med konstnären Helen Aurell.

  En tre meter hög och sex ton tung staty av Oden pryder nu Hjärups park i Staffanstorps kommun. Konstverkets förebild har varit ett forntida fynd som gjorts i närliggande Uppåkra. Konstverket invigdes den 19 oktober med tal av kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M), den kände historikern Dick Harrison och konstnären själv, Helene Aurell.

  Det stora konstverket är skapat av österlenkonstnären Helene Aurell som har haft ett fynd från järnåldersfyndplatsen Uppåkra som förebild. Statyn ska vara barnvänlig och det går jättebra för alla barn att klättra på den.

  Kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M), höll ett tal om statyns koppling till vår historia:

  Skulpturen är mycket tilltalande och extra kul är att den är kopplad till vår spännande historia genom den förlaga, en odenstatyett, som grävts upp just i Uppåkra, den 10 hektar stora fyndplats som finns här i vår kommun alldeles här intill.

  På Facebook skrev han att ”konstverket är inte endast estetiskt vackert utan också en påminnelse om vår kulturhistoria och vår hembygd”.

  Dick Harrisons tal handlade främst om Uppåkras historia:

  Det är en enorm glädje att få inviga detta konstverk i den historiska kommun där jag själv är född och även bosatt, nämligen Staffanstorps kommun.

  Vi talar om en fyndplats som är sju gånger större än Birka och som under 1000 år, mellan Julius Caesar och tiden när de danska kungarna börja anlägga den rivaliserande tätorten här intill, det vill säga Lund, utgjorde järnålders stora maktcentrum. Endast två promille är utgrävt av en plats som nu håller på att skriva om hela vår järnåldershistoria, fortsatte han.

  Det har tagit österlenkonstnären Helene Aurell ett helt år att färdigställa det storslagna konstverket. Den är gjord hemma på gårdsplanen i Järrestad, från ritning till färdiggjuten skulptur.

  Jag har byggt den inifrån och ut av armering i stål, nät och betong, berättade hon.

  Konstverket har finansierats av kommunstyrelsen i Staffanstorps kommun och konstnären valdes ut i en upphandling där ett antal konstnärer medverkade med olika förslag.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!