Sound of Freedom släpps internationellt

publicerad 14 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Sound of Freedom Jim Caviezel
Tim Ballard (Jim Caviezel) ser in i människans mörkaste inre i "Sound of Freedom".

Efter mycket om och men och påtryckningar från publiken kommer Sound of Freedom nu att lanseras utanför USA och Kanada. Detta till stor del mot bakgrund av att filmen fortsätter sin framgång på den amerikanska biografmarknaden.

Nyheten om den uppmärksammade filmens internationella lansering kom häromveckan i svallvågorna av megasuccén på amerikanska biografer. Baserat på de senaste intäktssiffrorna från USA har Sound of Freedom redan spelat in närmare 175 miljoner dollar. Med en budget på endast cirka 15 miljoner dollar är den en rejäl kassasuccé.

 

 

Filmens internationella lansering inleds med Sydafrika den 18 augusti, därefter Australien och Nya Zeeland den 24 augusti. Merparten av filmens internationella lansering kommer att ske den 31 augusti, då filmen har premiär i bland annat Mexiko, Colombia, Bolivia och ett flertal andra central- och sydamerikanska länder.

Vad Europa anbelangar är i dagsläget endast tre länder aktuella – England och Irland den 1 september samt Spanien senare i oktober. En inte alltför vågad gissning är att fler releasedatum följer. Sverige och övriga Skandinavien har i skrivande stund inga aktuella premiärdatum.

”Barnhandel en global fråga”

Filmer som genererar pengar är alltid intressanta för filmbolagen och även om Sound of Freedom omgärdats av vänsterliberala konspirationsteorier om högerspöken, förvisso utan konkreta bevis, får filmen nu en vidare global distribution.

Jared Geesey, vice vd för global distribution på Angel Studios, uttrycker glädje över att filmen nu får en internationell publik.

Barnhandel är en global fråga, och vi hoppas kunna bygga vidare på det otroliga momentum som råder här i USA och sprida filmens kraftfulla budskap över hela världen, säger Geesey.

Angel Studios kommer att lansera dramathrillern direkt på biografer i Latinamerika och Storbritannien samt Irland. På andra marknader kommer man att samarbeta med lokala distributörer.

Sound of Freedom är regisserad och skriven av Alejandro Monteverde och har Jim Caviezel från The Passion of the Christ i huvudrollen som den före detta federale agenten Tim Ballard. Mira Sorvino, Bill Camp, José Zúñiga och Eduardo Verástegui drygar ut rollistan.

Som NyD tidigt rapporterade om baseras filmen på Tim Ballards egna upplevelser i kampen mot barnsexhandel.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!