Dramathrillern Sound of Freedom är senaste samtalsämnet inte bara i Hollywood utan hela USA. Regissören Alejandro Monteverdes dramathriller om det mörkaste av mänsklig ondska – sextrafficking av barn och ungdomar – har rört upp känslor från både höger och vänster.
Filmen hade påpassligt nog premiär den fjärde juli och gick något överraskande rakt in på förstaplatsen i USA. Samtidigt anklagas filmen för att stödja det som av vänsterliberaler kallas QAnon-rörelsen samt sprida så kallade konspirationsteorier.
Sound of Freedom färdigställdes redan 2018 och var initialt tänkt att distribueras av 20th Century Fox innan Disney året därpå förvärvade den anrika studion och lade filmen på hyllan.
En talesman för Disney har i samband med filmens premiär, och uppmärksamheten den genererat, uppgett att bolaget inte hade någon kännedom om Sound of Freedom och hävdar att den tidigare affären arrangerades av en internationell division inom Fox för distribution endast i Latinamerika.
Efter Disneys förvärv av Fox köpte bolaget bakom Sound of Freedom, Santa Fe Films, tillbaka rättigheterna och sedan dess har filmen legat i ett tillstånd av limbo. Fram tills nu.
Operation Underground Railroad
Filmens regissör och manusförfattare Alejandro Monteverde, har förklarat att källan till Sound of Freedom är den verklighetsbaserade historien om den före detta regeringsagenten Tim Ballard.
Filmen skildrar Ballards kamp för att rädda två barn och en grupp på över 50 andra unga människor undan sextrafficking och baseras på ett verkligt uppdrag där Tim Ballard och hans team räddade totalt 123 personer – inklusive 55 barn. I filmen porträtteras Ballard av Jim Caviezel, känd från bland annat The Passion of the Christ & Den Tunna Röda Linjen.
Tim Ballard leder sedan 2013 Operation Underground Railroad, en ideell organisation som kämpar mot modernt slaveri – inklusive sexhandeln med barn.
Utah-baserade Angel Studios, bolaget som nu distribuerar Sound of Freedom, har använt såväl konventionella som okonventionella metoder för att marknadsföra filmen. Ett exempel på det sistnämnda är en app som gör det möjligt för människor att köpa och sedan donera biljetter till dem som inte har råd med inträdespriset.
Cirka 2,6 miljoner dollar av intäkterna under premiärdagen den fjärde juli kom in via appen Pay It Forward, som Angel Studios säger sig ha lanserat som ett sätt att öka ”medvetenheten om och kring barnhandel”.
Polariserad kritik och QAnon
Konservativa grupper samt många religiösa samfund har ställt sig bakom den delvis gräsrotsfinansierade filmen. Vänsterliberala grupperingar, talesmän för systemmedia och diverse filmkritiker har däremot varit alltifrån kritiska till nästintill fördömande och nedlåtande gentemot filmen.
Systemmedias negativa mottagande ses av vissa som ett märkligt påhopp på kampen mot trafficking i allmänhet och man menar att detta vittnar om suspekta prioriteringar vad gäller synen på sexualiseringen av barn och unga.
Look at how they talk about Sound of Freedom vs. Cuties
One movie is about ending child trafficking and the other sexualizes kids
The media is the enemy of the people pic.twitter.com/0iHfPNWXct
— Hodgetwins (@hodgetwins) July 8, 2023
Den vänsterliberala och hippieanstrukna tidningen Rolling Stone Magazine tillhör filmens starkaste kritiker. Tidningens recensent Miles Klee kallar filmen för ”en superhjältefilm för pappor med hjärnmaskar”. Han går hårt åt budskapet i filmen och dess publik.
– QAnon-thrillern om barnhandel är utformad för att vädja till samvetet hos en konspirationstyngd generation. Den mestadels vithåriga publiken runt mig kunde man räkna med skulle flämta, stöna av medlidande, mumla fördömanden, applådera och ropa ”Amen!” i stunder av rättfärdig vrede, som när Ballard förklarar att ”Guds barn är inte till salu”. De var hänförda av vad de uppenbarligen tog för en brännande exposé. Inte ens enstaka otäcka hostattacker – och vi hade ingen brist på sådana – kunde bryta förtrollningen.
Filmen har av sina belackare således anklagats för att vara en megafon för den förmenta så kallade QAnon-rörelsen (se inforuta). Trots att Sound of Freedom inte har en direkt koppling till QAnon, har många kritiker anklagat den för att förvränga sanningen om barnsexhandel i linje med QAnons teorier.
Att filmer med utgångspunkt i verkliga händelser i princip alltid dramatiseras är emellertid inget ovanligt utan närmast legio. Två exempel på det är Schindler’s List (1993) och Troja (2007). Angel Studios förnekar bestämt inflytande från QAnons teorier i filmen.
Branschorganet Varietys omdöme är mer av det positiva slaget och ger filmen ett gott betyg: ”Jim Caviezel har huvudrollen i en gediget gjord och oroande thriller om barnsexhandel. Den har sålts som en konservativ thriller, men du behöver inte ha den inställningen för att tycka att den är övertygande”.
Noterbart är hur markant betraktelserna av filmen skiljer sig åt. Samtidigt som verket av många ses som en solid dramathriller innehållandes ett synnerligen viktigt budskap, avfärdar andra filmen som alltifrån förljugen, konspiratorisk och varandes nästintill ruffel och båg.
Mel Gibson och Donald Trump stöttar
Filmen har erhållit öppet stöd från kända personligheter inom såväl filmens som politikens värld. Den erkänt kristne och i kampen mot barnsexhandel engagerade filmstjärnan Mel Gibson, har publicerat ett videoklipp där han uppmuntrar folk att gå och se Sound of Freedom.
Mel Gibson on why people should go see Sound of Freedom film exposing child trafficking.
“One of the most disturbing problems in our world today is human trafficking and particularly the trafficking of children.
Now the first step in eradicating this crime is awareness.” pic.twitter.com/LLfNnTRS7f
— Oli London (@OliLondonTV) July 8, 2023
Donald Trump är en annan uttalad supporter till filmen och ex-presidenten har varit tydlig med sitt stöd. Härom veckan syntes han i Las Vegas tillsammans med Mel Gibson och UFC-legenden Dana White i samband med galan UFC 290. UFC-chefen har till och med erbjudit sig att betala biljetten för de anställda som ser filmen.
YOU MUST SEE THIS MOVIE @SOFMovie2023 pic.twitter.com/vQ1ThcqW5d
— danawhite (@danawhite) July 9, 2023
Publiksuccé
Fram till den 12 juli har filmen spelat in 54 miljoner dollar, vilket i ljuset av den förhållandevis låga budgeten på 15 miljoner dollar gör filmen till en publiksuccé.
Fördelat per bioduk (2 800 dukar) snittar filmen i dagsläget på drygt 1 500 dollar. Att jämföra med den ekonomiskt blödande femte filmen om Indiana Jones, som för närvarande snittar på knappa 500 dollar per biograf (4 600 st).
Med andra ord utklassar Alejandro Monteverdes dramathriller Sound of Freedom och dess angelägna budskap om barnsexhandel Disneys vänsterliberala och könsrollsbrytande manifest Indiana Jones and the Dial of Destiny. Den förstnämnda av några klassad som förljugen. Den sistnämnda av vissa hyllad som ”banbrytande” och ”viktig”.
För närvarande har Sound of Freedom, utifrån den information Nya Dagbladet erhållit, ännu ingen svensk distributör, varken när det kommer till bio, fysisk media eller streaming. När ny information om eventuell distributör inkommer, avser vi givetvis att informera läsarna om detta samt lika givetvis att recensera filmen ifråga.
QAnon
En högerrörelse som framträtt i USA under Donald Trumps presidentskap 2017. Enligt Qanon leder Trump en hemlig kamp mot den korrupta Djupa staten.
Bland de sammansvurna inom Den djupa staten ingår, enligt QAnon, ledare inom Demokratiska partiet som Hillary Clinton och Barack Obama, religiösa ledare som Dalai Lama och påve Franciskus samt personer från amerikansk film och TV som Tom Hanks, Oprah Winfrey och Ellen DeGeneres.
Rörelsens anhängare bär tröjor, plakat och märken med bokstaven Q. De använder även akronymen "WWG1WGA" vilket står för "Where we go one we go all".