Smutskastningen av oliktänkare

publicerad 16 juni 2021
Idéhistorikern Susanne Dodillet (infälld bild) medverkar i Folkets Radio och kommenterar MSB:s rapport om "konspirationsteoretiker".

Konspirationsteoretiker har blivit vår tids ord för kättare. Ett retoriskt vapen som avfärdar meningsmotståndare utan att man ens behöver diskutera själva sakfrågan.

Det senaste året har ordet kommit att användas allt oftare och alltmer aggressivt.

I en uppsjö av tidningsartiklar, radioprogram, dokumentärer, tv-inslag, föreläsningar, skolmaterial och seminarier varnas för riskerna med konspiratoriskt tänkande.


Annonser:


Mikael Tofvesson, chef för MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) talade i en artikelserie nyligen om konspirationsteoretiker som ”ett potentiellt allvarligt hot mot samhällets säkerhet”

Vilken är egentligen myndighetens egen roll i dessa stort uppslagna mediekampanjer? Har MSB rentav agerat beställare?

Riskerar vi få ett alltmer Orwellskt samhällsklimat, där staten sanktionerar demonisering av oliktänkande?

Det är några av frågeställningarna som undersöks i det här programmet.

 

Medverkar gör idéhistorikern Susanne Dodillet vid Göteborgs Universitet, som noga analyserat MSB:s stora rapport om konspirationsteorier som kom i våras.

Vi får också möta Mona Nilsson, som driver Strålskyddsstiftelsen. Hon tackade först ja till att bli intervjuad i SvD:s artikelserie om konspirationsteoretiker, men hoppade av när hon började ana att hon skulle utsättas för förtal.

Programmet bjuder också på ett viktigt avslöjande om den expert som ständigt får uttala sig om konspirationsteoretiker i media.

 

Reporter: Per Shapiro

Slutmix: Fredrik Nilsson
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.