Succéartat 30-årsjubileum för Stora Skivmässan

publicerad 1 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Stora Skivmässan
Skivmässan i Solna tar mer och mer yta i anspråk.

Stora Skivmässan firar i år 30-årsjubileum. Nya Dagbladet passade i samband med jubileet på att besöka det välbesökta arrangemanget i Solnahallen. Ett mässa som med jämna mellanrum även arrangeras i Huskvarna.

När vi i våras återstartade mässan efter två års uppehåll, hade vi en förhoppning om att det med stor sannolikhet fanns ett uppdämt behov. Vi kan nu konstatera att behovet med råge överträffat våra förväntningar, kommenterar Lars-Peter ”LP” Andersson, mässans arrangör.

De välbesökta och enormt uppskattade skivmässorna arrangeras fyra gånger om året. På våren respektive hösten. Utöver Stockholm är metropolen Huskvarna värdstad för arrangemanget.

Med omkring 150 säljare och över 350 bord på plats i Solnahallen samt över tusen besökare, beskriver 1992 års grundare Mats Ekberg att ”det är som om tiden stått stilla vad gäller intresset för Stora Skivmässan”.

Stora Skivmässan
Långa köer till höstens skivmässa i Solna. Foto: Jan Sundstedt/Nya Dagbladet

Sedan 2010 är det Lars-Peter ”L-P” Andersson som är ansvarig mässarrangör. Till sin hjälp har han utöver Mats Ekberg också entusiasten Hanna Stålrud. Tillsammans med ytterligare cirka sex stycken medarbetare ser man med must och märg till att arrangemanget fungerar som ett urverk.

Lägg därtill ett glödande intresse för vinyl-skivor hos samtliga inblandade, så förstår man att förutsättningarna för ett fullgott event är så gott som perfekta.

Stora Skivmässan L-P Andersson
Arrangör Lars-Peter ”L-P” Andersson. Foto: Privat/med tillstånd.

Drivna säljare

Som besökare på mässan slås man av kunskapen och drivkraften hos mången säljare. Utöver detta går, som en röd tråd, kärleken till fysisk media i allmänhet och vinylskivor i synnerhet genom samtliga bord.

Lejonparten av säljarna är dessutom privatpersoner som gör detta på sin lediga tid. Kärlek till kulturen tycks här vara ledstjärna.

En av dessa säljare är Mikael från Vingåker. Han har dock inte vinylskivor som specialitet utan film. Film i stora lass. Denna dag har Mikael med sig över 2 500 (!) filmer, i form av främst Blu-Ray, till hugade spekulanter.

Jag har samlat på fysisk film i över 35 år, så det har ju blivit en och annan vhs, dvd och nu blu-ray genom åren, berättar Mikael stolt.

Jag var 15 år när jag började samla på film och jag har inte stannat upp sedan dess, deklarerar han.

Likt merparten av övriga säljare på Skivmässan gör Vingåker-sonen detta av främst två skäl. Kärleken till fysisk media och möjligheten till viss avans.

Det jag genererar här går främst till nya inköp av film samt till att täcka utgifterna, berättar Mikael.

Stora Skivmässa
Mikaels favoritregissör är italienska Lucio Fulci. Foto: Jan Sundstedt/Nya Dagbladet.

Nöjda besökare

Det går inte att ta miste på hur glada och nöjda eventets besökare är. Likt arrangörerna och säljarna lyser intresse och kärlek till fysisk media igenom.

Två av dessa är Tyresö-pågarna Mikael och William, båda i 20-årsåldern.

Vi började samla på vinylskivor för ett par år sedan, berättar herrarna.

Vi tröttnade på att enbart lyssna på musik via streaming och digitalt. Att faktiskt hålla i en fysisk skiva och ta del av en hel upplevelse är något speciellt, säger Sebastian, vars favoritband är Gojira och Deftones.

Viss hjärntvätt och uppmuntran har nog farsorna våra stått för, kommenterar William sitt intresse för vinylskivor.

KSMB och Tool är mina favoritband och jag hoppas på något fint fynd idag, tillägger han ivrigt.

Duons budget är satt till cirka 1 000 kronor men ”den hade gärna fått vara större”, avslutar de unga kulturbärarna innan vi skiljs åt.

Stora Skivmässan
De unga kulturbärarna Sebastian och William. Foto: Jan Sundstedt/Nya Dagbladet

Kaffe & kaka

En annan besökare på Stora Skivmässan är Joakim, 55 år och bosatt i Älta utanför Stockholm. Joakim är – sett till kön, ålder och musiksmak – vad mången betraktare skulle klassificera som den borne skivsamlaren.

KISS, Thin Lizzy och Led Zeppelin är mina tre husband, konstaterar Joakim (till skribentens förtjusning).

Jag växte som så många i min generation upp med KISS. Det var med dem mitt musikintresse började och sedan fortsatte det på den inslagna vägen med andra band. Idag hoppas jag kunna hitta något jag inte redan har – vilket lär bli svårt med tanke på min välfyllda samling, säger Joakim med stolthet i rösten.

Jag har varit en lojal besökare på dessa mässor sedan 90-talet och jag lär väl inte sluta med det förrän det är dags att dra ner rullgardinen, förutspår Joakim innan han artigt ursäktar sig för påfyllnad av kaffe och kaka.

Stora Skivmässan
Alexandra och Natalie ser till besökarna får påfyllning. Foto: Jan Sundstedt/Nya Dagbladet.

Samlarintresse en manlig domän

Besökarna på Stora Skivmässan består uppskattningsvis till 90 procent av män. Män som tålmodigt och artigt köar till de mer eller mindre välfyllda skivbackarna och av samlarobjekt dignande smörgåsborden. Stämningen är god och ett leende tycks aldrig långt borta. Inget kaos här inte.

– Att samla på saker och ting verkar vara något som främst vi män ägnar oss åt, filosoferar duon Andersson/Ekberg.

Inte minst tycks detta gälla allt som avser vinylskivor, konstaterar herrarna med visst medhåll av Hanna Stålrud.

Så är det nog men vi kvinnor lyssnar nog lika mycket på musik. Det som skiljer är antagligen själva samlarbiten, resonerar Hanna.

Trion är dock rörande överens om att själva åldersspannet på besökarna är väldigt brett och spretar över en bred palett.

Vi hade en tillfällig dipp på 00-talet vad gäller det yngre gardet men de kom tillbaka omkring 2010. Besökarna är alltifrån toddlers i barnvagn till långt över 70 år, konstaterar man med glädje.

Vi ser en god tillväxt på vinylfronten samt annan fysisk media. Inom kort öppnar Sveriges tredje fabrik avseende skivpressning. Det om något säger mycket om den vinyl-boost vi sett växa fram under alla dessa år, kommenterar man samstämmigt.

– LP-skivan som sådan kommer aldrig att dö ut… den är tidlös, blir dagen till ära trions förhoppningsfulla slutord.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!