Succéartat 30-årsjubileum för Stora Skivmässan

publicerad 1 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Skivmässa Solna
Skivmässan i Solna tar mer och mer yta i anspråk.

Stora Skivmässan firar i år 30-årsjubileum. Nya Dagbladet passade på att besöka det välbesökta arrangemanget i Solna den gångna helgen. Ett mässa som med jämna mellanrum även arrangeras i Huskvarna.

När vi i våras återstartade mässan efter två års uppehåll, hade vi en förhoppning om att det med stor sannolikhet fanns ett uppdämt behov. Vi kan nu konstatera att denna förhoppning visat sig stämma – med råge, kommenterar Lars-Peter ”L-P” Andersson, en av arrangörerna.

Med omkring 150 säljare på plats och över 350 bord samt över tusen besökare, berättar grundaren Mats Ekberg att ”det är som om tiden stått stilla, vad gäller intresset för mässan” och att ”arrangemanget fortsätter som vanligt”.

Skivmässa Solna
Långa köer till höstens skivmässa i Solna. Foto: Jan Sundstedt/Nya Dagbladet

Mats Ekberg grundade 1992 det som formellt benämns Stora Skivmässan. Mässorna sker fyra gånger om året, i Huskvarna samt i Stockholm, två gånger på våren och hösten respektive.

Sedan 2010 driver Mats arrangemanget med sina två vapendragare L-P och Hanna. Tillsammans med sex stycken medarbetare ser man med must och märg till att arrangemanget fungerar som ett urverk.

Lägg därtill ett glödande intresse för vinyl-skivor, så förstår man att förutsättningarna för ett fullgott event är så gott som perfekta.

Skivmässa Solna
Alexandra och Natalie ser till besökarna får påfyllning. Foto: Jan Sundstedt/Nya Dagbladet.

Drivna säljare

Som besökare på mässan slås man av kunskapen och drivkraften hos mången säljare. Utöver detta går, som en röd tråd, kärleken till fysisk media i allmänhet och vinylskivor i synnerhet genom samtliga bord.

Lejonparten av säljarna är dessutom privatpersoner som gör detta på sin lediga tid. Kärlek till kulturen tycks här vara ledstjärna.

En av dessa säljare är Mikael från Vingåker. Han har dock inte vinylskivor som specialitet utan film. Film i stora lass. Denna dag har Mikael med sig över 2 500 (!) filmer, i form av främst Blu-Ray, till hugade spekulanter.

Jag har samlat på fysisk film i över 35 år, så det har ju blivit en och annan vhs, dvd och nu blu-ray genom åren, berättar Mikael stolt.

Jag var 15 år när jag började samla på film och jag har inte stannat upp sedan dess, deklarerar han.

Likt merparten av övriga säljare på Skivmässan gör Vingåker-sonen detta av främst två skäl. Kärleken till fysisk media och möjligheten till viss avans.

Det jag genererar här går främst till nya inköp av film samt till att täcka utgifterna, berättar Mikael.

Skivmässa Solna
Mikaels favoritregissör är italienska Lucio Fulci. Foto: Jan Sundstedt/Nya Dagbladet.

Nöjda besökare

Det går inte att ta miste på hur glada och nöjda eventets besökare är. Likt arrangörerna och säljarna lyser intresse och kärlek till fysisk media igenom.

Två av dessa är Tyresö-pågarna Mikael och William, båda i 20-årsåldern.

Vi började samla på vinylskivor för ett par år sedan, berättar herrarna.

Vi tröttnade på att enbart lyssna på musik via streaming och digitalt. Att faktiskt hålla i en fysisk skiva och ta del av en hel upplevelse är något speciellt, säger Sebastian, vars favoritband är Gojira och Deftones.

Viss hjärntvätt och uppmuntran har nog farsorna våra stått för, kommenterar William sitt intresse för vinylskivor.

KSMB och Tool är mina favoritband och jag hoppas på något fint fynd idag, tillägger han ivrigt.

Duons budget är satt till cirka 1 000 kronor men ”den hade gärna fått vara större”, avslutar de unga kulturbärarna innan vi skiljs åt.

Skivmässa Solna
De unga kulturbärarna Sebastian och William. Foto: Jan Sundstedt/Nya Dagbladet

En annan besökare är Joakim 55, år och bosatt i Älta. Joakim är vad många skulle klassificera som den borne skivsamlaren, sett till kön, ålder och musiksmak.

KISS, Thin Lizzy och Led Zeppelin är mina tre husband, konstaterar Joakim.

Jag växte som så många i min generation upp med KISS. Det var med dem mitt musikintresse började och sedan fortsatte det på den inslagna vägen med andra band. Idag hoppas jag kunna hitta något jag inte redan har – vilket lär bli svårt med tanke på min välfyllda samling, säger Joakim med stolthet i rösten.

Jag har varit en lojal besökare på dessa mässor sedan 90-talet och jag lär väl inte sluta med det förrän det är dags att dra ner rullgardinen, förutspår skivsamlaren från Älta.

Samlarintresset

Besökarna på Stora Skivmässan består enligt arrangörerna till 90 procent av män.

– Att samla på saker och ting verkar vara något som främst vi män ägnar oss åt, filosoferar Mats Ekberg och L-P Andersson.

Inte minst tycks detta gälla allt som avser vinylskivor, konstaterar de och får visst medhåll av arrangörskollegan Hanna Stålrud.

Så är det nog men vi kvinnor lyssnar nog lika mycket på musik. Det som skiljer är antagligen själva samlarbiten, säger Hanna.

Trion är dock rörande överens om att själva åldersspannet på besökarna är väldigt brett och spretar över en bred palett.

Vi hade en tillfällig dipp på 00-talet vad gäller det yngre gardet men de kom tillbaka omkring 2010. Besökarna är alltifrån toddlers i barnvagn till långt över 70 år, konstaterar man med glädje.

Vi ser en god tillväxt på vinylfronten samt annan fysisk media. Inom kort öppnar Sveriges tredje fabrik avseende skivpressning. Det om något säger mycket om den vinyl-boost vi sett växa fram under alla dessa år, kommenterar man samstämmigt intresset.

– LP-skivan som sådan kommer aldrig att dö ut, avslutar arrangörerna för Stora Skivmässan.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.