Saker man bör ha hemma vid en eventuell kris

publicerad 9 januari 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vårt samhälle är skörare än vad gemene svensk verkar tro och en mindre kris kan utlösas när som helst. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska man kunna klara sig minst 72 timmar på egen hand.

Här följer tips på några av de mest väsentliga sakerna man bör ha hemma för att klara en mindre samhällskris.

Vatten

En stor dunk fylld med vatten är nödvändigt för att klara sig. Byt ut vattnet med jämna mellanrum, men se till att dunken alltid är fylld. Vid en kris kan man även dricka vattnet i toalettens cistern. Även vattenreningstabletter är bra att ha hemma.

Extra föda

Utöver den mat man har i kylskåp, frys och eventuellt skafferi bör man ha ett extra förråd med konserver och annan mat med lång hållbarhet.

Ljus

En stormlykta är mycket praktisk och fungerar både inom- och utomhus. En fulltankad lykta har en brinntid på uppemot 20 timmar. Även ett lager med stearin- och värmeljus rekommenderas. Ljus avger värme och har även en positiv psykologisk effekt. Man bör även ha en fick- eller pannlampa hemma.

Saker man bör ha hemma för att klara en längre samhällskris: fiskeutrustning, förbandslåda, gasolkök, eldstål, böcker om naturföda (svamp, bär och örter), överlevnadshandbok, kartbok, kompass, papper och penna, välfylld verktygslåda, sykit, bra ryggsäck, kläder för kyla och regn, vitaminer, mediciner, batterier, toalettpapper, vattenreningsfilter, vevradio och kamin med mera. Bra priser hittar du i butiker som Biltema, Clas Ohlson, Jula och överskottslagerbutiker med flera.

 

Utmana dig själv, se om du kan klara dig en helg eller vecka utan el och rinnande vatten!

 

Linus K

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!