Polarnatten och midnattssolen

publicerad 27 januari 2021
- av Sofie Persson
Norrsken i Norge.

Ikväll klockan 22.48 inträffar vintersolståndet. Det är årets mörkaste punkt och markerar ljusets återkomst.

Ännu kvarstår dock ett tag av vintermörkret och det kan därför vara särskilt välkommet med lite extra inspiration – något fotografen Jonna Jinton delar med sig av i en stark betraktelse av Nordens skarpa ljuskontraster.

I Sverige har vi, till skillnad från många andra länder, en annan väsentligt mer påtaglig skillnad mellan sommar och vinter än bara värmen och kylan och det är ljusskillnaderna. På sommaren upplever vi ljusa nätter och på vintern mörka dagar – något som många tycker kan vara svårt att hantera.

Fotografen Jonna Jinton är bosatt i Västernorrland en bit utanför Örnsköldsvik – ett område där dessa kontraster är mycket extrema. Under den mörkaste tiden har man bara en timmes dagsljus – om solen inte är skymd av molnen det vill säga.

I januari, när solen börjar komma tillbaka, är det som att se solen för första gången igen, berättar hon.

I en film visar hon upp de nordiska kontrasterna mellan mörker och ljus och ger en lite annorlunda syn på särskilt de mörka vintrarna i norr – där hon även speglar det som är vackert i den till synes mörka årstiden.

Jonna berättar exempelvis att hon tycker att själva ljuset är som vackrast i verkligheten och också att fånga på bild vid de mest extrema tiderna på sommaren – men även på vintern. Dessutom nämner hon något som ofta glöms bort i vintermörkret, att det finns två ljuskällor som är unika för Norden och som är särskilt påtagliga långt norrut, den gnistrande stjärnhimlen och det beryktade norrskenet.

Jag kan klara av mörkret så länge jag har stjärnhimlen och norrskenet, säger hon.

 

 

Några saker Jonna nämner som hjälper henne att hålla modet uppe om vintern, vid sidan av att få dagsljus så långt det är möjligt, är att hålla sig fysiskt aktiv, att ta isbad och måna lite extra om att få i sig näringsrik mat.

Mest av allt understryker hon dock att vintern skapar mycket onödigt lidande när vi försöker tvinga oss till att känna oss lika pigga som under sommaren och manar istället till att försöka förlika oss med att det är okej att känna oss mer trötta och oinspirerade, att sova mer och låta saker få gå långsammare.

En blomma skulle aldrig tvinga sig själv att blomma under vintern, så varför ska vi göra det? frågar hon sig.

Jonna Jinton är en svensk fotograf, musiker och filmskapare med fokus framförallt på naturen och livet i Norden.

Hon är uppvuxen i Göteborg, men flyttade 2010 till ett litet samhälle i Västernorrlands län. 2011 startade hon sin Youtube-kanal som riktar sig till en internationell publik och i skrivande stund har 2,7 miljoner följare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!