Ny tjänst ska analysera filmer efter kön och ras

publicerad 25 maj 2021
- av Isac Boman
Genrebild - Ghostbusters från 2016.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny tjänst framtagen av det Stockholmsbaserade bolaget Ceretai ska analysera data i filmer och serier utifrån bland annat kön och ras. Intentionen är att användare ska kunna välja filmer utgående från politiska värderingar.

Ceretai som grundades 2018 av svenska Lisa Hamberg och Matilda Kong fokuserar på att analysera olika typer av innehåll utgående från ras, kön och även mer detaljerade aspekter som exempelvis huruvida kvinnor ler mer, mindre eller lika mycket som män i filmer och tv-serier.

Kong förklarar att idén kom genom att hon själv hade problem att hitta filmer, tv-serier och nyhetsprogram som hon inte upplevde som “sexistiska” eller “stereotypa”.

Jag stängde ofta av filmer mitt i. Idén kom upp under Metoo-hösten, då jag blev väldigt varse om hur påverkade vi är av underliggande fördomar, berättar hon för Bonniertidningen Dagens Industri.

Nu lanserar man tjänsten “ValueCine” som ska möjliggöra för konsumenter att hitta filmer och tv-serier som går i linje med deras politiska värdegrund inte bara i fråga om kön utan även i utgående från rasliga aspekter.

Kong för vidare fram att hon anser att människor med europeiskt ursprung förekommer i för hög utsträckning i media.

Exempelbild från tjänsten. (Foto: pressbild/Ceretai)

 

Vi alla konsumerar väldigt mycket media och tror att verkligheten ser ut så som vi får den serverad av dessa medier, fortsätter Kong.

För några år sedan uppmärksammades Ceretai på Forbes och BBC för sin undersökning av tv-serien Game of Thrones där det framgick att de kvinnliga skådespelarnas röster hördes i snitt 25 procent av tiden.

Fakta: Bechdeltestet

Att undersöka filmer utgående från könsliga aspekter är inte ett nytt fenomen. Redan 1985 myntade Alison Bechdel begreppet Mo Movie Measure, idag mer känt som Bechdeltestet. För att en film skall ska "klara" Bechdeltestet måste den ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer som pratar med varandra om något annat än män.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!