MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 23 februari 2024

fredag 23 februari 2024

Huawei tar patent på AI-teknik – ska känna igen uigurer

publicerad 19 januari 2021
- av Per Nordin
Huawei anklagas för att vilja övervaka uigurer.

Det kinesiska telekombolaget Huawei har tagit patent på en ansiktsigenkänningsteknik som med hjälp av artificiell intelligens ska kunna känna igen personer från den etniska minoriteten uigirer.

Det är Analysfirman IPVM som rapporterar att Huawei, ett företag med mycket nära band till den kinesiska regimen har utvecklat en teknik som via ett foto eller ett videoklipp ska kunna avgöra vilken etnisk grupp personen tillhör.

Uigirer är ett muslimskt turkfolk som framför allt bor i Xinjang-provinsen i de västra delarna av Kina och många av dess medlemmar har av den kinesiska regimen bedömts vara våldsbenägna extremister som utgör ett terrorhot mot den kinesiska staten.

Kritiker menar istället att folkgruppen förtrycks av den kinesiska regimen och att det pågår omfattande program, ”omskolningsläger” och andra former av förtryck för att tvångsassimilera gruppen.

Klart är åtminstone att den kinesiska regimen lagt stora resurser på att utöka övervakningsapparaten in Xinjang och flera människorättsgrupper har kallat det hela för ”en digital förföljelse av minoriteter”.

Enligt IPVM har Huawei och Kinas statliga vetenskapsakademi gemensamt lämnat in patentet som via bilder ska kunna klargöra vilken etnisk grupp en individ tillhör.
Även mjukvarubolaget Megvii har tagit patent på en teknik som ska kunna klassificera etnicitet via bildmaterial och anklagas precis som Huawei för att assistera i förföljelserna av uigurer.

Kina har svarat på den massiva kritiken från Väst och menar att amerikanska politiker medvetet ljuger och sprider desinformation om landets behandling av uigurerna för att ”begränsa Kinas utveckling”.

Även e-handelsföretaget Alibaba och sökmotorbolaget Baidu har tagit patent på teknik som ska känna igen människor utifrån deras etniska tillhörighet, skriver TT.

Sedan tidigare har Huawei och andra till den kinesiska regimen närstående företag utsatts för en rad amerikanska sanktioner. Det handlar bland annat om att tillverkaren inte får köpa amerikansk hårdvara och att alla teknik- och mjukvarusamarbeten med Google och andra amerikanska aktörer har brutits.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend