Politiskt korrekt kulturrevolution omdanar seriefigurer

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 6 februari 2021
- av Isac Boman
Några av Marvels nya "politiskt korrekta" superhjältar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den så kallade “Woke-kulturen”, som präglas av det som i folkmun är mer känt som politisk korrekthet eller kulturmarxism, blir alltmer påtaglig i sin inverkan på kända seriefigurers och filmkaraktärers utformning. Dess fokus ligger framförallt på att omdana karaktärer av europeiskt ursprung till annan etnicitet och på att introducera hbtq-rörelsens politiska ideologi på olika sätt.

Det är bortom en meme vid det här lagetskriver historikern Tom Roswell bakom Youtube-kanalen Survive The Jive på temat när det blev känt att den vikingatida norske stormannen Håkon Jarl skulle gestaltas av en kvinna med afrikanskt ursprung i en kommande tv-serie.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat att vikingen Arnljot gestaltades av en kvinna för första gången förra året. Den fornnordiske guden Heimdall som vaktar den magiska bron Rimfrost till Valhall har tidigare i Thor-filmerna på samma linje gestaltas som svart.

Kulturrevolutionen som i allt högre grad präglar populärkulturella produktioner tar sig ett brett uttryck framförallt i USA, men även i Sverige. Exempelvis Egmont släppte 2018 ett Pride-nummer av Fantomen, där han pryder omslaget med en prideflagga som används för att slå ner en polsk nationalist – ett utspel som hyllades av vänsterliberal massmedia och av hbtq-aktivister.

Under våren 2019 kom X-Mens Wolverine ut som bisexuell, när det i serietidningen X-Men #7 antyds att Wolverine och Cyclops har ett homosexuellt förhållande. Ungefär samtidigt introducerade Marvel Comics sin första så kallade “icke-binära” superhjälte någonsin, alltså någon som inte identifierar sig med sitt biologiska kön – i form av Snowflake och dennes tvilling Safespace. Enligt liknande diskurs har man även introducerat den kraftigt överviktiga superhjälten Trailblazer.

I vintras presenterade DC Comics den nye svarte Batman och man har också nylanserat den klassiska superhjälten Flash både som svart och icke-binär. Även den populäre Guardians of the Galaxy-hjälten Starlord har kommit ut som bisexuell. Mellan oktober 2019 och februari 2020 släppte DC Comics även serien Superman Smashes the Klan, som fick genomgående bra kritik i amerikansk media och vann till och med Harvey-priset för bästa barnbok. Handlingen kretsar kring en kinesisk-amerikansk familj som trakasseras av Ku Klux Klan men räddas av Stålmannen. Förutom hotet från KKK utsätts även familjen för andra typer av rasism från europeiskättade personer.

Nyligen kom serietidningssidan Bounding Into Comics fram till att i princip alla rödhåriga superhjältar i nuläget har ersatts enligt samma mönster – i regel av svarthåriga karaktärer.

Fokus läggs även på historierevisionism, där merparten av moderna filmer och serier som utspelar sig i det gamla västvärlden numera i regel utmålas som präglade av folkgrupper av icke-europeiskt ursprung. Exempelvis i Netflix-serien Cursed gestaltas Kung Arthur av Devon Terrell – en svart man. Perrault i “Skriet från vildmarken”, som utspelar sig under tidigt 1900-tal i Kanada, har också han bytt till afrikansk etnicitet i form av Omar Sys gestaltning. Ett annat exempel på samma tema är nyinspelningen av Disney-klassikern Lady och Lufsen, där Ladys ägare porträtteras av en vit man och en svart kvinna – trots att filmen utspelar sig under tidigt 1900-tal i det segregerade södra USA där den typen av förhållanden var ytterst sällsynta.

Understrykas bör att genomgången ingalunda är heltäckande utan endast utgör ett mindre illustrativt urval av den omfattande kulturrevolution som accelererat betänkligt under senare år.

Fakta: Kulturmarxism

Den italienske marxisten Antonio Gramsci ses av många som en pionjär för den moderna kulturmarxismen.

 

Kulturmarxism är en generisk beteckning för den postmoderna variant av vänsterradikal aktivism som framförallt inspirerats av den så kallade Frankfurtskolan och tar fokus på "kulturkamp".

Medan klassisk marxism framförallt fokuserat på klasskampen mellan arbetare och kapitalister - med förintandet av borgerskapet och inrättandet av det så kallade proletariatets diktatur i fokus - är kulturmarxismen bredare inriktad och tillämpar klass- och maktkampsprincipen även på andra områden som kön, sexualitet och ras.

Exempel på kulturmarxistiskt influerade rörelser är bland annat feminisms kamp mot "patriarkatet", hbtq-lobbyns kamp mot "heteronormen" och BLM-rörelsens kamp mot "vit överhöghet".

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!