Israels ambassadör: ”Svenska artister belönar Hamas”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 30 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Ziv Nevo Kulman och bilder från Eurovision Song Contest 2023.

Israels Sverigeambassadör Ziv Nevo Kulman är inte nöjd med att drygt 1000 svenska artister undertecknat ett upprop där man kräver att Israel kastas ut från Eurovision Song Contest.

– Att signera det här uppropet är att ge en present till terroristerna i Hamas, hävdar han.

– Det pågår ett krig i Gaza, och självklart dör människor på båda sidor i krig. Det här är varken ett krig vi startade, eller ett krig vi vill ha, säger han i en intervju med skattefinansierade SVT.

Kulman påstår vidare att artisterna ”straffar” Israel för någonting som Hamas bär skulden för.

På frågan om man inte kan kritisera det civila lidandet i Gaza utan att stötta Hamas vill ambassadören inte ge något klart svar.

– Jag uppmanar de artister som skrev på uppropet att se den utmärkta dokumentären på SVT Play om massakern på musikfestivalen i Israel. Människor i deras ålder som var där för att fira musiken och kärleken och som slaktades, våldtogs och togs som gisslan. Sedan kanske de som skrev på uppropet vill säga något om gisslan, om deras humanitära villkor och rättigheter.

10 000 dödade barn

Som Nya Dagbladet nyligen rapporterade om, anser de svenska artisterna att Israel, som har dödat över 10 000 palestinska barn, ett stort antal journalister och som utreds för folkmord vid ICC, inte har någon plats i musiktävlingen, och man pekar bland annat på att Ryssland snabbt och enkelt uteslöts ur tävlingen i samband med landets invasion av Ukraina.

Att tillåta Israels medverkan underminerar inte bara tävlingens andemening utan hela public service-uppdraget. Det skickar dessutom signalen att regeringar kan begå krigsbrott utan konsekvenser. Därför vädjar vi till EBU: Uteslut Israel från Eurovision song contest 2024”, skriver artisterna bland annat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!