1000 svenska artister: ”Kasta ut Israel från Eurovision”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 30 januari 2024
- av Isac Boman
Melissa Horn, Eric Saade och Robyn är tre av undertecknarna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


1005 svenska artister har undertecknat ett upprop där man uppmanar SVT och Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) att utesluta Israel från Eurovision Song Contest. Skälet är Israels invasion och bombningar av Gaza.

10 000 döda barn och en utredning om folkmord gör att det inte är en politisk fråga länge. Det är en moralisk fråga”, anser Eric Saade.

I uppropet pekar artisterna på att över 25 000 palestinier dödats under ”Israels brutala krigföring” – och att över 10 000 av dessa är barn. Vidare har 85 procent av invånarna tvingas fly och det hela är att betrakta som en storskalig humanitär katastrof.

Den Internationella domstolen i Haag har nyligen beslutat att gå vidare med processen där Israel anklagas för brott mot folkmordskonventionen”, noterar man vidare.

Man vädjar till tv-unionen EBU, som arrangerar tävlingen, att inte tillåta Israels medverkan 2024 och pekar på att Ryssland uteslöts efter att man invaderat Ukraina.

Att tillåta Israels medverkan underminerar inte bara tävlingens andemening utan hela public service-uppdraget. Det skickar dessutom signalen att regeringar kan begå krigsbrott utan konsekvenser. Därför vädjar vi till EBU: Uteslut Israel från Eurovision song contest 2024”, skriver man och förväntar sig att ”EBU och årets värdkanal SVT är konsekventa i sin hållning gentemot deltagarländer som kränker demokratiska värden och mänskliga rättigheter”.

Att länder som sätter sig över humanitär rätt välkomnas att delta i internationella kulturevenemang bagatelliserar folkrättsbrott och osynliggör offrens lidande”, förtydligar man.

“Grova krigsförbrytelser”

Bland de som signerat uppropet återfinns bland annat artister som Anna Ternheim, Eric Saade, Peg Parnevik, Robyn, Mauro Scocco, Silvana Imam, Timbuktu, Sabina Ddumba, Viagra Boys, Newkid, Petra Marklund, Daniel Adams-Ray, Malena Ernman, Marit Bergman och Miriam Bryant.

Jag hade inte hjärta att blunda för det som pågår, jag älskar Melodifestivalen och ESC och allt som de står för. Jag klarar inte av att se trovärdigheten förstöras på detta sättet”, skriver Eric Saade i ett mejl till SVT.

10 000 döda barn och en utredning om folkmord gör att det inte är en politisk fråga länge. Det är en moralisk fråga, och jag älskar detta sammanhanget (ESC) för mycket för att inte uttrycka min oro”, fortsätter han.

Sedan tidigare har 1300 finländska musiker krävt att tv-bolaget Yle antingen pressar arrangörerna eller bojkottar tävlingen i Malmö på Island har man ännu inte bestämt om man kommer att delta i Eurovision.

Cirka 300 norska artister kräver precis som sina svenska kollegor att Israel stängs ute från tävlingen och även här hänvisar man till Israels krigsbrott.

Vi kan inte passivt se på när ett land som begår grova krigsförbrytelser mot ett instängt folk är med på ett gemensamt firande av musik, mångfald och enighet. Vi uppmanar starkt NRK att stå upp för uteslutningen av Israel från årets Eurovision”, heter det.

Forskare skeptisk

Eurovisionforskaren Zoe Jay ställer sig dock tveksam till att israel faktiskt kommer att uteslutas – trots kraven. Detta eftersom det svenska politiska etablissemanget är positivt inställda till landet.

– Det är just nu inte troligt att Israel utesluts från Eurovision 2024… Det finns ingen utbredd kritik på regeringsnivå om Israels medverkan, till skillnad från hur det var med Ryssland, säger hon.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är den enda svenska partiledare som sagt att Israels medverkan borde stoppas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!