Harry Potter blir tv-serie

publicerad 14 april 2023
- av Sofie Persson

Under veckan stod det klart att böckerna om Harry Potter nu blir tv-serie.

Motståndet mot serien är samtidigt omfattande eftersom författarinnan J.K. Rowling, som blivit paria bland vänsterpolitiska kulturkritiker för att ha försvarat en forskare som menar att man inte kan byta sitt biologiska kön, medverkar i produktionen.

Uttalandet kommer i samband med att Warner Bros Discovery meddelade att streamingtjänsten HBO Max kommer att slås ihop med Discovery+ och därmed få det nya namnet Max.

Var och en av de sju böckerna kommer att få en egen säsong och planen är att serien ska pågå i tio år.

Varje säsong kommer att vara autentisk i förhållande till originalböckerna och föra Harry Potter och dessa otroliga äventyr till nya tittare runt om i världen, samtidigt som de klassiska och älskade originalfilmerna kommer att förbli kärnan i serien och vara tillgängliga för tittare över hela världen“, skriver man i ett pressmeddelande.

Casey Bloys, vd och ordförande för HBO & HBO Max Content, betonar att det som är viktigt är vad som hamnar på skärmen och att Harry Potter-historien handlar mycket om kärlek och självrespekt.

Författarinnan till de populära böckerna, J.K Rowling, ska personligen vara med i produktionen av serien.

[Rowling] kommer att vara involverad. Hon är exekutiv producent i serien. Hennes insikter kommer att vara till hjälp i det sammanhanget, säger han.

Politiskt motstånd

Rowling är paria bland vänsterextremister efter att hon uttryckt sitt stöd för en forskare som fått sparken efter att hon skrivit att man inte kan ändra sitt biologiska kön. Efter det har Rowling dragits i stupstock i olika sammanhang och blev även bombhotad av en så kallad transaktivist förra året. Även Casey Bloys pressas under en frågestund i samband med uttalandet om serien om Rowlings “åsikter” kommer att påverka valet av skådespelare till serien.

Nej, jag tror inte att detta är forumet, säger Bloys. Det är en väldigt nätbaserad konversation, mycket nyanserad och komplicerad, och det är inte något vi ska ge oss in på.

Liknande röster uppmanar nu till bojkott av serien för att Rowling medverkar, bland andra Kathryn VanArendonk, tv-kritiker på skvallertidningen Vulture, och kallar serien “meningslös“. Filmskribenten Sean T. Collins menar exempelvis att alla som kommer att intervjua skådespelare och så vidare i serien, och inte ifrågasätter författarinnas medverkan, är “färdig” och “ute ut konstklubben”.

 

Harry Potter gavs ut första gången 1997 och avslutades 2007. Sammanlagt finns sju böcker i serien skrivna av författarinnan J.K Rowling. De har översatts till 73 språk och sålts i över 450 miljoner exemplar världen över.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!