J.K Rowling anklagas för transfobi

publicerad 13 januari 2020
- av Markus Andersson

Författaren av Harry Potter-böckerna anklagas av vänsteraktivister för att vara transfob. Detta efter att hon uttryckt sitt stöd för en forskare som fått sparken efter att hon skrivit att man inte kan ändra sitt biologiska kön.

Maya Forstater som forskaren heter blev sparkad efter ett drev då hon konstaterat att det är omöjligt att ändra sitt biologiska kön. Forstater försökte stämma sin arbetsgivare för diskriminering, men domstolen kom fram till att arbetsgivaren inte gjort något fel.

Detta var vad som fick Rowlings att reagera och gå till försvar för Forstater på Twitter där hon även uppmuntrade andra att stödja forskaren och hennes rätt till yttrandefrihet.

Klä dig som du vill. Kalla dig själv vad du vill. Ligg med vilken vuxen person du vill som ger sitt samtycke. Lev ett tryggt och säkert liv. Men att sparka kvinnor från deras jobb för att de slår fast att kön existerar?

Detta ledde i sin tur till att Rowling själv började anklagas för transfobi av vänsteraktivister och på sociala medier går vissa så långt att de skriver att de ska slänga eller elda upp hennes böcker. Många har dock också uttryckt sitt stöd för Rowling och menar att det är viktigt att hon står upp för både yttrandefriheten och för feminismen.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.