Utrikes

J.K Rowling anklagas för transfobi

Författaren av Harry Potter-böckerna anklagas av vänsteraktivister för att vara transfob. Detta efter att hon uttryckt sitt stöd för en forskare som fått sparken efter att hon skrivit att man inte kan ändra sitt biologiska kön.

Maya Forstater som forskaren heter blev sparkad efter ett drev då hon konstaterat att det är omöjligt att ändra sitt biologiska kön. Forstater försökte stämma sin arbetsgivare för diskriminering, men domstolen kom fram till att arbetsgivaren inte gjort något fel.
Detta var vad som fick Rowlings att reagera och gå till försvar för Forstater på Twitter där hon även uppmuntrade andra att stödja forskaren och hennes rätt till yttrandefrihet.

Klä dig som du vill. Kalla dig själv vad du vill. Ligg med vilken vuxen person du vill som ger sitt samtycke. Lev ett tryggt och säkert liv. Men att sparka kvinnor från deras jobb för att de slår fast att kön existerar?

Detta ledde i sin tur till att Rowling själv började anklagas för transfobi av vänsteraktivister och på sociala medier går vissa så långt att de skriver att de ska slänga eller elda upp hennes böcker. Många har dock också uttryckt sitt stöd för Rowling och menar att det är viktigt att hon står upp för både yttrandefriheten och för feminismen.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!