Gibson regisserar ”Lethal Weapon”

publicerad 21 november 2021
- av Jan Sundstedt
Mel Gibson som Martin Riggs i den första Lethal Weapon-filmen till vänster.

Efter att ha bidragit med succén till den första Lethal Weapon-filmen för mer än 30 år sedan, är Mel Gibson nu bekräftad som regissör för den kommande Lethal Weapon 5.

Det femte bidraget i den klassiska actionserien har varit under utveckling i flera år. Den legendariske regissören Richard Donner (The Omen, Superman) – som regisserade och producerade alla de fyra tidigare Lethal Weapon-filmerna – hade fram till sin bortgång i juli i år filat på en femte film. Donners död satte av förklarliga skäl dessa planer tillfälligt i limbo.

När Gibson häromdagen var gäst i London-upplagan av ”Experience With…” beklagade han Donners bortgång och avslöjade han att han skulle ta över regiuppdraget från Donner och därmed uppfylla den avlidne regissörens önskemål. Donner lär enligt Gibson ha sagt att ”om jag skulle lämna in, så får du ta över”.

En insiderkälla tillägger att Mel Gibson vid sidan av regin även kommer att spela huvudrollen ännu en gång och att ”Fans av Martin Riggs förhoppningsvis kommer bli glada över att se den halvgalne polisen tillbaka på vita duken – äldre men inte nödvändigtvis klokare.”

Huruvida Joe Pesci återkommer som snackepellen Leo Getz framgår i dagsläget inte. Enligt branschorganet Variety är det Richard Wenk (The Equalizer) som författat det senaste utkastet till manus.

Den första Lethal Weapon-filmen hade premiär 1987 och lanserade ytterligare Hollywood-karriärerna för Gibson och Glover, regissören Donner, författaren Shane Black samt inte minst den komiska och actionfyllda ”kompispolis”-genren.

Lethal Weapon 5 är planerad att ha världspremiär hösten 2022.


Den första Lethal Weapon-filmen (Dödligt Vapen) släpptes 1987 och är en amerikansk actionkomedifilm. Regissör var Richard Donner och i huvudrollerna ses Mel Gibson och Danny Glover. Filmen Oscarnominerades för Bästa ljud.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.