MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 13 januari 2025

måndag 13 januari 2025

Den svenska jultomtens moder

Jenny Nyströms stämningsfulla illustrationer av jultomten gav liv åt den svenska jultraditionen och förenade folktro med högtidens glädje. Som en banbrytande konstnär skildrade hon barndomens magi och de nordiska vintrarnas skönhet. Hennes verk fortsätter att inspirera och fascinera generation efter generation. Här är hennes historia.

publicerad 23 december 2024
– av Redaktionen
jenny-nystrom-splash-2
jenny-nystrom-tomte-scaled-1
jenny-nystrm-returning-from-church-on-christmas-morning
Jenny-Nystrom-julafton-scaled-1
jenny-nystrm-tomte-matar-hst-i-stall
jenny-nystrm-skridskokande-barn
jenny-nystrom-cozy-scaled-1
jenny-nystroms-jultomte-window-porridge-cat-scaled-1
jenny-nystrom-new-years-bell-scaled-1
jenny-nystrom-winter-image-scaled-1
jenny-nystrom-snowball-fight-scaled-1
jenny-nystrm-barn-p-isbjrn
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Jenny Nyström (1854–1946) var en svensk konstnär och illustratör som skapade den ikoniska bilden av jultomten, en central del av den svenska jultraditionen och välkänd från julkort och tidningsomslag.

Hennes konstnärliga resa började i Göteborg, dit familjen flyttade när hon var åtta år gammal.

Vägen till framgång

Nyströms formella utbildning började vid Kjellbergska flickskolan och Göteborgs Musei-, Rit- och Målarskola (nuvarande Konsthögskolan Valand). Redan som 12-åring imponerade hon på sina lärare, däribland Fredrik Wohlfart, en framstående målare och pedagog, samt den välkända tecknaren och illustratören Hilda Lindgren. År 1873 antogs hon till Konstakademien i Stockholm, där hon studerade fram till 1881.

Nyström utmärkte sig med sin ambition och talang och under sitt sista levnadsår blev hon den andra kvinnan – efter Emma Ekwall 1871 – att tilldelas Akademiens prestigefyllda guldmedalj för målningen Gustav Vasa som barn inför Kung Hans.

Målningen ”Gustav Vasa som barn inför Kung Hans” gav Nyström äran att bli den andra kvinna att tilldelas svenska konstakademiens prestigefyllda guldmedalj.

Denna framgång, tillsammans med ett stipendium, möjliggjorde vidare studier i Paris åren 1882 till 1886 vid Académie Colarossi och Académie Julian. Här förfinade hon inte bara sina tekniska färdigheter utan kom också i kontakt med den framväxande vykortsmarknaden, som skulle komma att bli en central del av hennes konstnärliga gärning.

Tidningsurklipp i Nyströms ateljé i Paris.

Trots att hon inledningsvis avvisades av Bonniers förlag fann Nyström en samarbetspartner i S. A. Hedlund för sina illustrationer till Viktor Rydbergs Lille Viggs äventyr på julafton. Verket blev snart en svensk julklassiker.

En av Nyströms illustrationer till Rydbergs ”Lilla Viggs äventyr på julafton”.

Nyströms omfattande produktion gjorde henne till Sveriges mest framstående och produktiva konstnär och illustratör under sin tid. Hennes verk spreds över hela landet via Strålin & Persson AB i Falun. Utöver sina berömda julillustrationer skapade hon ett brett spektrum av konst, däribland landskapsmålningar, genremålningar och porträtt i olja, akvarell och pastell. Verk som En bondes trädgård på Aspö och Från min ateljé i Paris vittnar om hennes mångsidighet och skicklighet.

”Från min atelier i Paris”. Foto: Bukowskis

Nyström uttryckte ofta att hennes mål var att föra både barn och vuxna till det “vackra landet öster om solen och väster om månen”, inspirerat av hennes mammas barndomsberättelser. I en självbiografisk artikel från 1910 skrev hon:

“Att jag mest ritar för barn beror nog på att jag alltid har älskat barn och att jag alltid har velat visa dem något av det vackra soliga landet öster om solen och väster om månen, det vackra som har fastnat i mitt minne från min barndom i Kalmar. Därför föredrar jag också att rita vackra bilder”.

”Skidåkande barn”.

Denna värme och kärlek till barndom och fantasi blev bärande teman i hennes konstnärskap.

Ett bestående arv

År 1887 gifte sig Jenny Nyström med medicinstudenten Daniel Stoopendaal. På grund av tuberkulos kunde Daniel inte fullfölja sina studier eller utöva sitt yrke, vilket gjorde Jenny till familjens försörjare. Trots dessa prövningar förblev hon djupt engagerad i sitt konstnärliga arbete och skapade ett arv som fortsätter att inspirera. Paret fick sonen Curt Nyström Stoopendaal, född 1893, som följde i sin mors fotspår och blev en framstående vykorts- och affischkonstnär med en stil som nära påminner om hennes.

”Vi två” – ett självporträtt av Nyström med sonen Curt.

Jenny Nyströms konstnärskap hyllas idag med en permanent utställning på Kalmar läns museum, och hennes verk återfinns i samlingar vid Göteborgs konstmuseum, Nationalmuseum, Länsmuseet Gävleborg, Nordiska museet i Stockholm och Kalmar konstmuseum. Hon har också fått sitt namn förevigat genom Jenny Nyströmskolan i Kalmar och Jenny Nyströms gata i Fruängen i Stockholm.

Under sitt liv skapade Nyström tusentals verk och formade den svenska bilden av jultomten. Hennes konst förenar svensk folktro med julens värme och magi och fortsätter att inspirera generationer, vilket befäster hennes plats som en tidlös gestalt inom svensk kulturhistoria.

Nyström vid sitt skrivbord i hemmet i Stockholm.

Den som vill utforska mer av Nyströms konst kan besöka databasen hos Jenny Nyström och Curt Stoopendaal-stiftelsen.

 

Kulturredaktionen

Hälften av jordens språk snart bortglömda

publicerad 11 januari 2025
– av Sofie Persson
Igbo-språket är ett av de som riskerar att dö ut under 2025.

Unesco uppskattar att ungefär hälften av jordens cirka 7 000 språk kommer att vara bortglömda vid slutet av detta århundrade. Tusentals språk hotas, eftersom världsspråken ofta tränger undan de mindre varianterna.

För omkring ett decennium sedan försvann ungefär ett språk var tredje månad, men 2019 ökades detta till ett språk var 40:e dag. Det motsvarar att nio språk går förlorade varje år.

Språk dör ut när de helt enkelt slutar användas vilket oftast beror på att engelska och andra officiella språk tar över, varpå de mindre språken överges helt.

Det smärtar mig varje dag att se att ett språk håller på att dö ut, för det handlar inte bara om språket utan också om folket, säger Tochi Precious, en nigerian som bor i Abuja och hjälper aktivister som arbetar för utrotningshotade språk genom organisationen Wikitongues, till The Guardian och fortsätter:

Det handlar också om den historia som är förknippad med det och om kulturen. När det dör, dör också allt som är kopplat till det.

Engelskan anses viktigare

Ongota, ett språk som tillhör den afroasiatiska familjen, har länge betraktats som ”döende” och talas i en by på västra stranden av Weito-floden i sydvästra Etiopien. Eftersom språket varken lärs ut i skolor eller till barn riskerar det att dö ut inom en snar framtid.

Igbo, ett västafrikanskt språk, är också i riskzonen och förutspås vara utrotat år 2025. Det är ett av Nigerias största språk och skrivs med det latinska alfabetet. År 1999 talade omkring 18 miljoner människor språket, men antalet har minskat sedan dess. Precious arbetar aktivt för att rädda Igbo tillsammans med andra aktivister. De samlar bland annat ett omfattande register över ord och spelar in filmer där språket används för att bevara det.

Finns hopp

Trots att språket är relativt utbrett tror många föräldrar att endast engelska, Nigerias officiella språk, kommer att vara användbart för barnen i framtiden. Enligt Precious har det länge varit standard i landet att den som inte kan engelska utestängs från samhället. Hon anser dock att försöken att rädda språket har gett resultat.

Jag har insett att visst kan ett språk vara hotat, men då kan de som talar språket också kämpa för dess överlevnad. För 2025 är redan här, och Igbo är definitivt inte på väg att dö ut, säger hon.

James O’Keefe tillbaka med ny dokumentär

Organiserade brottsligheten

publicerad 10 januari 2025
– av Jan Sundstedt
Line in the Sand
"Line in the Sand" säger sig "exponera krafterna bakom det mexikansk-amerikanska migrantindustriella kaoset".

Den undersökande journalisten James O’Keefe är tillbaka med en ny dokumentär med titeln Line in the Sand. Den här gången beger sig O’Keefe till det migrantindustriella komplexets frontlinjer, med hjälp av dolda kameror och råa vittnesmål.

I Line in the Sand avslöjar O’Keefe den chockerande verkligheten bakom USA:s gränskris som aldrig förr: mexikanska godståg, kartellernas tunnlar och USA-finansierade interneringsläger för barn. Filmen skildrar ett korrumperat system med ett tydligt budskap om krav på förändring.

James O’Keefe och hans team reser i dokumentären söderut, med syfte att undersöka hur säker den del av gränsmuren som existerar de facto är. Filmen söker också uppmärksamma de aktörer som drar nytta av migrationskaoset vid den mexikansk-amerikanska gränsen.

Man intervjuar bland annat ett flertal migranter som delar sina berättelser och destinationer och belyser de faror de möter på sin resa. Allt från att falla av rörliga tåg, till risken att barn försvinner längs vägen.

Positiva recensioner

Dokumentären visar också hur delar av gränsmuren under Biden-administrationen skurits upp, vilket betonar gränsskyddets otillräcklighet.

James O’Keefe använder dolda kameror för att avslöja de ekonomiska intressen som driver gränskrisen, inklusive hur amerikanska skattepengar finansierar transport och inkvartering av migranter.

Line in the Sand har överlag fått positiva recensioner, men även viss kritik för filmens, enligt kritikerna, fokus på O’Keefe själv. De som hyllar filmen beskriver den i ordalag som exempelvis ”en nödvändig och gripande dokumentär som belyser en pågående kris”.

 

O’Keefe, känd för sin tidigare roll i Project Veritas, kan med Line in the Sand ånyo sägas utmana etablerade medier genom sina avslöjanden, med en berättarteknik som kombinerar undersökande journalistik med kraftfulla visuella berättelser.

För mer information och för att se dokumentären, besök Tucker Carlsons officiella hemsida.

Wallace & Gromit är tillbaka

publicerad 3 januari 2025
– av Jan Sundstedt
Wallace & Gromit: Hämnden har vingar
Wallace & Gromit ligger pyrt till i... "Wallace & Gromit: Hämnden har vingar".

Wallace och Gromit, den älskade duon från Aardman Animations, återvänder nu med en ny film: Wallace & Gromit: Hämnden har vingar. Filmen har efterlängtad premiär på Netflix den 3 januari.

I det nya och senaste äventyret för den något omaka och älskade duon, oroar sig Gromit för att Wallace blivit alltför beroende av sina uppfinningar. Detta efter att Wallace skapat en ”smart” trädgårdstomte, som av till synes oförklarlig anledning tycks uveckla ett eget medvetande.

När det visar sig att en av filmhistoriens farligaste och uslaste skurkar, det kriminella geniet, mästermanipulatören och pingvinen, Feathers McGraw, kan misstänkas ligga bakom ett antal märkliga händelser, måste Gromit återigen kämpa mot mörka krafter för att i sedvanlig ordning försöka rädda sin snurrige livskamrat Wallace.

Feathers McGraw gör med andra ord en efterlängtad – men obehaglig – comeback, för att än en gång ställa till med kaos i det lugna lilla samhället.

Efter tre decennier bakom galler i pingvinavdelningen på stadens högriskzoo är han ute, fylld av hämndlystnad och redo att sätta sina lömska planer i verket.

Wallace & Gromit Feathers McGraw
Tag betäckning – ty uslingen Feathers McGraw slår tillbaka i ”Wallace & Gromit. Hämnden har vingar”. Foto: faksimil/Youtube

Humor, charm och ost utlovas

Nick Park, skaparen av Wallace och Gromit, har uttryckt sin entusiasm över att återvända till de vida uppskattade karaktärerna. Han har avslöjat att filmen kommer att utforska nya höjder inom både action och karaktärsutveckling, samtidigt som den förblir trogen sina stop-motion-rötter.

Wallace & Gromit: Hämnden har vingar, lovar att leverera den charm och humor som fansen förväntar sig, samtidigt som den introducerar nya element och karaktärer som kommer att tilltala både gamla och nya tittare.

Filmen kan enligt undertecknad nog med stor sannolikhet sägas vara ett måste för alla, oavsett ålder, som uppskattar kvalitativ animerad underhållning samt Wensleydale-ost.

Wallace & Gromit

  • Skapare: Nick Park och Aardman Animations
  • Debut: 1989 i kortfilmen A Grand Day Out

Huvudkaraktärer

  • Wallace – en excentrisk uppfinnare med förkärlek för ost.
  • Gromit – hans lojala, intelligenta och ofta skeptiska hund.

Filmer

  • A Grand Day Out (1989)
  • The Wrong Trousers (1993)
  • A Close Shave (1995)
  • A Matter of Loaf and Death (2008)
  • Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (långfilm, 2005)

En av duons mest kända antagonister är Feathers McGraw, en listig pingvin från "The Wrong Trousers". Serien har vunnit flera Oscars och BAFTA-priser och är känd för sin humor och charmiga lermationsteknik.

Fagersta – Historien om stålets stad

publicerad 1 januari 2025
– av Sofie Persson
Fagersta Bruk omkring år 1910 och 1960.