Därför reste de för att strida mot IS

publicerad 6 juni 2018
Skandinaver som stred mot IS i Syrien

En grupp skandinaviska män valde att åka ner till Syrien för att ta striden mot terrororganisationen Islamiska staten, IS.

Under fjolåret deltog en samling av män från Skandinavien som i striderna mot IS i Syrien. Gruppen var stationerad i Syrien under vintern, våren och sommaren 2017.

Vår enhet var tillfälligt inkorporerad med de ryska militära styrkorna. Ryssland hade redan 2015 bett Syriens president Bashar Al-Assad att få tillåtelse att delta i kriget mot den globalt farliga fundamentalistiska terroristgruppen IS, säger en av de frivilliga skandinaverna i en intervju med Skandinavisk Frihet.

– När ett så stort land gick in i striden, fick världen se vad som verkligen kan bekämpa terrorn. Under perioden från våren 2016 till slutet av 2017 har balansen i konfliktzonen helt skiftat. Ryssland knäckte IS ryggrad i Syrien och vår trupp var där sida vid sida!

Vår enhet var i grunden ett motoriserat infanteri, men vi hade också tillgång till stridsvagnar och ‘tunga vapen’. Enheten samlar frivilliga krigare, de flesta från Europa. Truppen, eller bättre kallad sektionen, jag ingick i benämndes ‘Þorbrandr’.

Under sin tid i Syrien hamnade enheten i direkta eldstrider med IS, planterade minor och fick uppleva de ogästvänliga förhållandena som råder i Syrien.

– Giftiga insekter, reptiler och maskar är de som kallas obekväma gäster. Skorpioner och maskar var ofta i sovsäckar, skor och överallt. De ville också bli uppvärmda.

 

Läs hela intervjun på Skandinavisk frihet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!