Därför reste de för att strida mot IS

publicerad 6 juni 2018
Skandinaver som stred mot IS i Syrien

En grupp skandinaviska män valde att åka ner till Syrien för att ta striden mot terrororganisationen Islamiska staten, IS.

Under fjolåret deltog en samling av män från Skandinavien som i striderna mot IS i Syrien. Gruppen var stationerad i Syrien under vintern, våren och sommaren 2017.

Vår enhet var tillfälligt inkorporerad med de ryska militära styrkorna. Ryssland hade redan 2015 bett Syriens president Bashar Al-Assad att få tillåtelse att delta i kriget mot den globalt farliga fundamentalistiska terroristgruppen IS, säger en av de frivilliga skandinaverna i en intervju med Skandinavisk Frihet.

– När ett så stort land gick in i striden, fick världen se vad som verkligen kan bekämpa terrorn. Under perioden från våren 2016 till slutet av 2017 har balansen i konfliktzonen helt skiftat. Ryssland knäckte IS ryggrad i Syrien och vår trupp var där sida vid sida!

Vår enhet var i grunden ett motoriserat infanteri, men vi hade också tillgång till stridsvagnar och ’tunga vapen’. Enheten samlar frivilliga krigare, de flesta från Europa. Truppen, eller bättre kallad sektionen, jag ingick i benämndes ’Þorbrandr’.

Under sin tid i Syrien hamnade enheten i direkta eldstrider med IS, planterade minor och fick uppleva de ogästvänliga förhållandena som råder i Syrien.

– Giftiga insekter, reptiler och maskar är de som kallas obekväma gäster. Skorpioner och maskar var ofta i sovsäckar, skor och överallt. De ville också bli uppvärmda.

 

Läs hela intervjun på Skandinavisk frihet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.