Barn målar sin klimatångest

Klimatöverdrifterna

publicerad 25 maj 2023
- av Sofie Persson
Några av barnens konstverk på Skärholmen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I ett nytt konstprojekt på Skärholmen har barn fått måla vad som gömmer sig i deras tankar. I flera av konstverken kan man se hur barnen påverkats av den pågående klimatdebatt som präglar samhället och därför ritat sin oro kring klimatförändringar.

I projektet “Min spegelbild” har 160 barn i åldrarna fem till 19 år från Sätraskolan, Bredängsskolan, Söderholmsskolan och Lindeparkens gymnasiesärskola tillsammans med biblioteken i Skärholmen och Bredäng deltagit för att skapa de offentliga konstverken. Konstverken är placerade utmed Stockholmshems bygge på Bredholmstorget på Skärholmen. Projektet har handletts av romska ungdomar som därefter fått handledning av stadens mediapedagoger i digital illustration.

Tanken med projektet var att barnen skulle illustrera sina tankar och berätta om vilka de är, enligt ett pressmeddelande från Stockholmshem. I verken finns en del som visar upp exempelvis fritidsintressen. En 12-åring har exempelvis ritat en basketboll och en 13-årig flicka har ritat när hon dricker milkshake i sängen. En ungdom valde att rita en hund eftersom hundar “är så lojala och ger glädje”.

En annan utmärkande del av konstverken är illustrationer av klimatförändringar eller klimatångest. Exempelvis har en tioårig pojke skrivit “Ta hand om mej” med stora bokstäver.

Om sex generationer så kanske de inte har den här vackra miljön som vi har, säger tioåringen till Mitt i Stockholm.

Även en tioårig flicka i samma klass har fokuserat på klimatångest där hon målat en gråtande människa i en rosa bubbla omgiven av överstrukna bilder på exempelvis flygplan och träd som huggs ner.

Det är dåligt med avgaser från flygplan och bilar, att man hugger ner träden, att isarna smälter och att det är olja i havet, säger flickan. Jag tänker mycket på det här och på om mina barn och barnbarn kommer att få se den här vackra naturen som jag får se.

Konstverken kommer att sitta uppe tills bygget är klart i slutet av nästa år. Några av verken kommer att sättas upp i det nya höghuset på Bredholmstorget och några i andra av Stockholmshems bostadshus.

Konstprojektet ”Min spegelbild”

  • Konstprojektet är en av tre delar i en tre månaders betald praktik där de nio ungdomarna arbetar med olika konstformer, anställda av arbetsmarknadsförvaltningen. Stockholmshem står för projektledarnas löner samt material och Unga Berättar står för projektledning och handledare.
  • Illustrationerna är gjorda i programmet Procreate. Tillsammans bildar de drygt 160 delarna en komposition i 30 sektioner som trycks på plåtar som monteras på byggplanket. De kan återanvändas när huset är klart och staketet tas bort. För ökad trygghet ska konsten också belysas kvällstid.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!