Ayaan Hirsi Ali: “Den historiska utvecklingen för kvinnor går bakåt i Europa”

publicerad 13 maj 2021
- av Sofie Persson
våldet
Ayaan Hirsi Ali.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den liberala somaliska aktivisten och författaren Ayaan Hirsi Ali menar i sin nya bok att historien för kvinnor i Europa går bakåt i tiden. Detta är på grund av immigrationen från länder som präglas av kulturer med en helt annan kvinnosyn.
Tyvärr har regeringar i Europa svårt att tala om och ta upp dessa problem, konstaterar hon.

Ayaan Hirsi Ali kommer från Somalia där hon växte upp i en muslimsk familj. Hon var bortlovad till en släkting men flydde från sin familj och fick sedan politisk asyl i Nederländerna. Där blev hon politiker inom det liberala partiet VVD.

Tillsammans med filmaren Theo van Gogh gjorde hon den kontroversiella filmen ”Underkastelse” som handlar om kvinnoförtrycket inom islam. Muslimer såg filmen som en hädelse och Theo van Gogh mördades sedermera av en muslimsk fanatiker på grund av filmen den 2 november 2004. På hans döda kropp fanns ett brev riktat till Hirsi Ali som innehöll dödshot. Sedan dess lever hon på hemlig adress. Detta har gjort att flera partier i Nederländerna förespråkar en strikt invandringspolitik och idag har bland de hårdast befintliga regler inom EU.

Nu har Ayaan Hirsi Ali skrivit en bok som heter ”Prey: Immigration, Islam, and the erosion of women’s rights” där hon pekar på hur immigrationen blivit ett problem för kvinnor i Europa. Det handlar i korthet om en problematik där män kommer från länder där man inte respekterar kvinnor och tar med sig samma attityd till europeiska länder.

Kvinnor i Europa riskerar därför att få all sorts trakasserier från dessa män. Allt från verbala till fysiska trakasserier och även ofta värre än så med våldtäkter och gängvåldtäkter. Och det här är tydligt korrelerat med immigranterna och deras attityd mot kvinnor, säger hon.

Hon tycker det är skrämmande hur spontana de sexuella attackerna kan vara. Ett gäng män kan umgås ute bland folk och vänta på sitt nästa offer. Detta har gjort att kvinnor anpassar sig efter situationen och Hirsi Ali pekar på att historien på detta sätt går bakåt för kvinnor i Europa.

Tyvärr har regeringar i Europa svårt att tala om och ta upp dessa problem, konstaterar hon.

Hon konstaterar också att det blir en kulturkrasch när män kommer till Europa från länder där kvinnor förväntas bete sig på ett speciellt sätt.

Kvinnor placeras i två fack. De bra kvinnorna som underkastar sig män och täcker sig själva. Sedan finns det de dåliga kvinnorna som egentligen är en vanlig kvinna som klär sig som hon vill och lever sitt liv.

Vissa män menar hon kan lämna den typen av problematiska attityder kvar i landet de kommer från, men alla gör inte det och ser på alla europeiska kvinnor som någonting de har rätt att attackera.

Vi behöver en reaktion från samhället, säger hon.

Hirsi Ali pekar på att man i västerländska kulturer ofta ser på dessa män som att de har varit med om mycket och därför inte bör dömas för hårt. Lösningen, menar hon, är inte bara att ändra synen på detta genom tydligare krav på immigranter, utan också på att väst för en utrikespolitik som inte driver människor till att lämna sina hemländer.

En den av lösningen är immigration, men en annan del är också utrikespolitik. Det finns anledningar till att dessa människor lämnar sina länder i stora grupper och det måste adresseras på en global nivå, fortsätter hon.

 

Ayaan Hirsi Ali, fullständigt namn Ayaan Hirsi Magan Isse Guleid Ali Wai'ays Muhammad Ali Umar Osman Mahamud, är född 13 november 1969 i Mogadishu. Hon är en somalisk-nederländsk-amerikansk aktivist, författare samt tidigare politiker och parlamentsledamot för Folkpartiet för Frihet och Demokrati (VVD) i Nederländerna mellan 2002 och 2003. Sedan 2006 är hon bosatt i USA och knuten till American Enterprise Institute, en neokonservativt inriktad organisation som samlar skribenter för politisk påverkan, i Washington DC.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!