Inrikes

Svenskar allt mer negativa till etnisk mångfald

Svenskarna blir allt mer negativa till mångfald. Det visar den så kallade Mångfaldsbarometern från Gävle högskola. Årets upplaga visar att andelen svenskar med positiva attityder till etnisk mångfald och invandring minskade från 77 procent 2014 till 55 procent år 2016.

Forskningsprojektet Mångfaldsbarometern har pågått sedan 2005 och bygger på enkätstudier som kartlägger svenskarnas attityd till mångfald. Det skriver SVT.
Efter migrantströmmen 2015 har attityden mot invandrare och inte minst migranter hårdnat. Det visar undersökningar. Kritiken mot invandring och mångfald går ofta hand i hand, visar forskningen.

I undersökningen framgår det att attityden till mångfald kan skilja sig mellan olika samhällsgrupper. Enligt forskarna är personer i åldern 18-30 år mer positivt inställda till mångfald än de som är över 65 år.

Om det handlar om att Sverige har gått in i en ny tid eller om det är en tillfällig attitydförändring är svårt att säga, menar forskarna. Dock kan man se, att Sverige aldrig har varit så polariserat som i dag.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!