Svenskar allt mer negativa till etnisk mångfald

publicerad 21 januari 2019

Svenskarna blir allt mer negativa till mångfald. Det visar den så kallade Mångfaldsbarometern från Gävle högskola. Årets upplaga visar att andelen svenskar med positiva attityder till etnisk mångfald och invandring minskade från 77 procent 2014 till 55 procent år 2016.

Forskningsprojektet Mångfaldsbarometern har pågått sedan 2005 och bygger på enkätstudier som kartlägger svenskarnas attityd till mångfald. Det skriver SVT.

Efter migrantströmmen 2015 har attityden mot invandrare och inte minst migranter hårdnat. Det visar undersökningar. Kritiken mot invandring och mångfald går ofta hand i hand, visar forskningen.


Annonser:


I undersökningen framgår det att attityden till mångfald kan skilja sig mellan olika samhällsgrupper. Enligt forskarna är personer i åldern 18-30 år mer positivt inställda till mångfald än de som är över 65 år.

Om det handlar om att Sverige har gått in i en ny tid eller om det är en tillfällig attitydförändring är svårt att säga, menar forskarna. Dock kan man se, att Sverige aldrig har varit så polariserat som i dag.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.