Adidas avbryter samarbete med Kanye West

publicerad 27 oktober 2022
- av Markus Andersson
Adidas hävdar att West sprider "hatpropaganda".

Klädjätten Adidas avbryter sitt samarbete med rapparen och modeikonen med motiveringen att man inte tolererar ”antisemitism” och ”hatpropaganda”.

Bakgrunden är att West riktat skarp kritik mot judiskt inflytande och judisk dominans i amerikansk media.

Adidas tolererar inte antisemitism eller någon annan form av hatpropaganda. Wests senaste kommentarer och handlingar har varit oacceptabla, hatiska och farliga och bryter mot företagets värderingar om mångfald, inkluderande, ömsesidig respekt och rättvisa”, skriver Adidas i ett uttalande på sin hemsida.

Att man säger upp samarbetet med West förväntas kosta Adidas cirka 250 miljoner euro bara under 2022 – men man väljer ändå att göra så med omedelbar verkan, trots att kontraktet egentligen skulle ha fortsatt löpa fram till 2026.

Flera andra företag, bland annat klädmärket Gap, har tidigare meddelat att man avbryter alla samarbeten med Kanye West och slutar nu saluföra hans produkter. Modemärket Balenciaga, skoförsäljaren Foot Locker, storbanken JP Morgan och talangfabriken CAA har också deklarerat att de kommer att bojkotta stjärnan, Instagram och Twitter har blockerat honom på sina plattformar.

Att Adidas avbryter det omfattande samarbetet med West bedöms också leda till att hans nettoförmögenhet minskar från närmare 1,9 miljarder dollar till drygt 400 miljoner dollar och tros alltså bli mycket kostsamt för rapparen. Som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om har West bland annat kritiserat judisk-ägd massmedia i USA och påpekat att kritik mot banker ofta avfärdas som antisemitism.

– Man har blivit van vid att bli lurad av judisk media och det jag säger är att ni har retat björnen alldeles för jävla länge, sa West i en intervju.

– Om du beskyller en bank för att göra dåliga affärer, betyder det (enligt bankerna) att du är antisemit. Jag är glad för att ha gått över gränsen för det påståendet, så att vi kan prata öppet om saker – som att bli avpolletterad av en bank, har han tidigare hävdat.

Rapparen har också skrivit att han ska ”gå death con 3″ på judiska människor och anklagat rapkollegan Sean ”Diddy” Combs för att styras av inflytelserika judar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.