Kanye West riktar kritik mot judisk dominans i media

publicerad 19 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Kanye West rör om i grytan.

Efter att ha burit en tröja med budskapet ”White Lives Matter” har mediedrevet mot den frispråkige rapparen Kanye West eskalerat, något som dock inte fått honom att backa utan att istället gå till motangrepp.

Man har blivit van vid att bli lurad av judisk media och det jag säger är att ni har retat björnen alldeles för jävla länge, säger han bland annat i en ny intervju.

West utsätts som en följd av drevet även för ekonomiska sanktioner, där storbanken J.P. Morgan avpolletterat honom liksom hans klädmärke Yeezy Inc.

Kanye West har tidigare kritiserat J.P. Morgans ledarskap och bland annat anklagat bankens verkställande direktör, Jamie Dimon, för att inte ”vilja prata med mig personligen” om affärsangelägenheter.

Tidningen Forbes har verifierat att banken även avslutat sitt förhållande med Wests klädmärke Yeezy LLC, men hans konton är tillgängliga fram till den 21 november för att ge företaget tillräckligt med tid att överföra pengarna till annan bank.

Bankens beslut kommenterades av West i samband med ett event i Nashville förra veckan, där han påpekade att det räcker med att anklaga en storbank för korruption för att benämnas som ”antisemit”.

Om du beskyller en bank för att göra dåliga affärer, betyder det (enligt bankerna) att du är antisemit. Jag är glad för att ha gått över gränsen för det påståendet, så att vi kan prata öppet om saker – som att bli avpolletterad av en bank, sade West.

Wests Twitter- och Instagram-konton har också tillfälligt stängts ner under drevet mot rapparen. Som svar på censuren dök West sedan upp på Fox News-värden Tucker Carlsons show Tonight, där delar av intervjun ska ha redigerats bort på grund av kanalens rädsla för ytterligare kontrovers. Ett efterföljande framträdande i LeBron James talkshow The Shop drogs även detta tillbaka, efter att man menat att West ägnat sig åt ”hets” (Hate speech).

I ett utspel på podcasten ”Drink Champs” för West fram att det finns ett omfattande judiskt inflytande i medielandskapet och att man missbrukar sin makt.

 

Även denna intervju togs ner, i detta fall med hänvisning till att West betonat att BLM-symbolen och rånaren George Floyd dog av en överdos av fentanyl och inte – som mainstreammedier hävdat – av rasistiskt betonat övervåld av polisen.


JP Morgan Chase & Co. är ett amerikanskt finansbolag och affärsbank. JP Morgan Chase räknas som en av de fyra stora bankerna i USA, tillsammans med Bank of America, Citigroup och Wells Fargo. Megabanken bildades år 2000 då Rockefellers, med dess storbank Chase Manhattan, slog sig ihop med storbanken JP Morgan och bildade J.P. Morgan Chase & Co. Syftet var främst att ta upp kampen med huvudkonkurrenten Goldman Sachs. Bolaget opererar i 60 länder - inklusive Sverige.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.