Konsumentmedvetenhet

Studie: Oreos lika beroendeframkallande som kokain

Publicerad 10 november 2013
Uppdaterad 30 oktober 2019

Forskare tror sig ha hittat bevis på varför kakorna Oreo är så svåra att sluta äta av. En studie visar nämligen att råttor har samma beroende till kakorna som till kokain, heroin och andra droger.

Joseph Schroeder, biträdande professor i psykologi och chef för neurologiska beteendevetarprogrammet på Connecticut College, ledde studien på råttorna.
 Vår forskning stödjer teorin om att mat med mycket socker och fett i stimulerar hjärnan på samma sätt som droger gör. Det kan förklara varför vissa personer inte kan motstå att äta den sortens mat, trots att de är medvetna om att det är dåligt, säger han i en kommentar.

Studien gick till på följande sätt: Råttorna släpptes ner i en labyrint där det fanns en riskaka på ena sidan och Oreos på den andra. Råttorna valde att spendera avsevärt mycket mer tid på Oreo-sidan.

Sedan prövade man samma metod, fast riskakan hade bytts ut mot kokain. Råttorna spenderade lika mycket tid på båda sidorna, men det mest intressanta av allt var att råttornas hjärnaktivitet mättes. Det visade sig att när råttorna frotterade sig bland Oreos-kakorna aktiverades betydligt fler neuroner (som hanterar belöningssystemet) jämfört med när de injicerades med kokain eller morfin.

– Det här överensstämmer väl med kunskapen inom beteendevetande att mat med mycket fett och socker i är beroendeframkallande, säger Joseph Schroeder.

Fakta Oreo:

Oreo är ett dubbelt chokladkex med fyllning. Oreo finns i mängder av varianter världen över och är det bäst säljande chokladkexet på jorden.

Kakorna tillverkas att den multinationella koncernen Mondelez International, som bland annat äger varumärken som Marabou, V6 och Gevalia.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!