Konsumentmedvetenhet

Mobilappen Buycott hjälper dig att välja bort företag du inte vill stötta

Den nya mobilappen Buycott hjälper dig att hitta information om produkter i affären som du kanske inte känner till. Genom att skanna av streckkoden på varorna kan du få information t ex om det ägande bolaget, om varan är genmodifierad etc.

Skanna av varorna i hyllan och få bakomliggande fakta om varorna. Foto: Flickr/conespider/CC BY-NC-ND 2.0
Skanna av varorna i hyllan och få tillgång till bakomliggande fakta. Foto: Flickr/conespider/CC BY-NC-ND 2.0

Den tilltalande förpackningen kan låta dig tro att du handlar svenskt. Men i praktiken kan varan produceras av ett bolag som egentligen ägs av internationella jättar.
Sätt mobilkameran över varans streckkod för att skanna
Sätt mobilkameran över varans streckkod för att skanna

Genom att installera appen Buycott i mobilen kan du skanna streckkoderna direkt i butiken och avgöra om du vill stötta företaget som producerat varan innan köp. Det kan handla om att ta ställning till flera faktorer såsom ekonomiska, politiska, hälsomässiga, miljömässiga och även geografiskt avstånd till produktionsplatsen etc.

Tillför egen kunskap
Saknas information om en vara kan du själv bidra med fakta till nätverket. Appen har fortfarande flest användare i engelskspråkiga västländer, men i takt med att allt fler svenskar använder appen och tillför egen kunskap blir användningsområdet större.

 

Länkar till appen:
http://www.buycott.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.buycott.android

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!