Mobilappen Buycott hjälper dig att välja bort företag du inte vill stötta

publicerad 19 juli 2013

Den nya mobilappen Buycott hjälper dig att hitta information om produkter i affären som du kanske inte känner till. Genom att skanna av streckkoden på varorna kan du få information t ex om det ägande bolaget, om varan är genmodifierad etc.

Skanna av varorna i hyllan och få bakomliggande fakta om varorna. Foto: Flickr/conespider/CC BY-NC-ND 2.0
Skanna av varorna i hyllan och få tillgång till bakomliggande fakta. Foto: Flickr/conespider/CC BY-NC-ND 2.0

Den tilltalande förpackningen kan låta dig tro att du handlar svenskt. Men i praktiken kan varan produceras av ett bolag som egentligen ägs av internationella jättar.

Sätt mobilkameran över varans streckkod för att skanna
Sätt mobilkameran över varans streckkod för att skanna

Genom att installera appen Buycott i mobilen kan du skanna streckkoderna direkt i butiken och avgöra om du vill stötta företaget som producerat varan innan köp. Det kan handla om att ta ställning till flera faktorer såsom ekonomiska, politiska, hälsomässiga, miljömässiga och även geografiskt avstånd till produktionsplatsen etc.

Tillför egen kunskap
Saknas information om en vara kan du själv bidra med fakta till nätverket. Appen har fortfarande flest användare i engelskspråkiga västländer, men i takt med att allt fler svenskar använder appen och tillför egen kunskap blir användningsområdet större.

 

Länkar till appen:
http://www.buycott.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.buycott.android
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.