Messmör utan tillsatt socker

Kampen mot vitt socker

publicerad 11 januari 2014
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu finns äntligen messmör att köpa utan tillsatt socker precis som det ursprungligen tillverkades. Produkten kommer ifrån det svenska mejeriföretaget Fjällbrynt.

Samtliga av de övriga sorternas messmör ifrån Fjällbrynt innehåller tillsatt vitt socker tillsammans med en rad andra tillsatser. Det senaste tillskottet Messmör natur är den enklaste och renaste av mejeriets produkter.

Eftersom messmör tillverkas av mjölkens vassle innehåller den redan en hög koncentration av mjölkens sockerarter och är just därför söt. Fjällbrynt Messmör natur utan tillsatt socker innehåller 46 % sockerarter och smakar precis som messmör alltid gjort mycket sött.

Det är därför svårt att förstå varför Fjällbrynt under så lång tid valt att tillsätta socker under så många år i det svenska folkets “industrimessmör”.

Fjällbrynt har i sina andra messmör tillsatt just vitt socker vilket är den mest raffinerade och därför skadligaste sockerprodukten. Man hade istället kunnat tillsätta t.ex. råsocker eller kanske honung. Det vita sockret är “spjälkat” och kroppen får betydligt större problem att hantera denna obalanserade onaturliga sockerform och måste förbruka delar av sitt mineralförråd för att bryta ned sockret vilket kan leda till mineralbrist och frestar samtidigt på vårt immunförsvar.

Fjällbrynt Messmör natur är givetvis ett välkommet tillskott på våra butikshyllor!

"Äkta vara" om messmöret:

En gammal fäbodprodukt som framställdes av den vassle som blivit över vid osttillverkningen. Vasslen kokades ihop till en smet, eller ett ”smör”, som kunde bredas på smörgåsen. Det klassiska industrimessmöret, som kallas Fjällbrynt, innehåller dock i sin originalversion betydligt mer än den ursprungliga vasslen.

Här finns såväl smör och socker som den allstädes närvarande fuskvaniljen. Man slutar aldrig att förvåna sig över att vanillin från rötskadad gran måste plöjas ned i allt från chokladbollar till messmör. Produkten är dessutom järnberikad trots att det ursprungliga messmöret är rikt på just järn. Tyder väl på att produktionsprocessen far fram väl hårt med råvaran.

Källa: Äkta vara

 

Fakta Fjällbrynt:

Fjällbrynt AB är ett svenskt mejeriföretag som tillsammans med varumärket Fjällbrynt ägs av Foodmark Sweden AB sedan 2010 (tidigare var Fjällbrynt ett helägt dotterbolag till Milko ek.för.). Bolaget startades i januari 2008 och i januari 2009 lanserades Fjällbrynt mjukost. Sedan tidigare fanns Fjällbrynt messmör och mesost i sortimentet. Huvudkontoret och all produktion ligger i Östersund, Jämtland.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!