Holistic lanserar D-vitamin på 5000 IE

publicerad 17 december 2014
- av Markus Andersson

Den svenska kosttillskottsproducenten Holistic har lanserat sitt populära D3-vitamin i styrkor om 5000 IE (internationella enheter, eng. IU) per kapsel.

I svenska hälsokostbutiker har man tidigare funnit flera producenter av D-vitamin som kosttillskott såsom Alpha Plus, Helhetshälsa m.fl med styrkor på 1-2000 IE per kapsel. De nya kapslarna ifrån Holistic på 5000 IE / 125 µg motsvarar 2500% av Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag vars riktmärke enligt många studier anses vara mycket lågt.

Det är omdebatterat och också individuellt hur mycket D-vitamin man kan ta upp per dag, men enligt finska studier kan inta upp till 15 000 IE per dag utan risk för biverkningar. På en del utländska hälsosajter kan man köpa burkar med kapslar upp till 50 000 IE/IU. Konsumenter som redaktionen har talat med har vid särskilda behov intagit kapslar av den styrkan och fått önskad effekt.

Vitamin D2 är syntetiskt och är den form som förekommer som tillsats i t.ex. lätt- och mellanmjölk, margarin mm. Standardmjölken innehåller istället mer fett som binder det naturliga D-vitaminet från kon. Vitamin D3 är den naturliga formen och i de flesta D3-vitaminer som man kan köpa på hälsokosten är denna framställd ifrån fisk eller fårull. På apoteken finner man oftast syntetiskt D-vitamin i mycket svaga kapslar/tabletter.

Metabolismen av D2 och D3 är väl studerad och inom vetenskapen är man överens om att D2 har en effekt som endast utgör cirka 1/3 av effekten hos D3.

 

Motstridiga uppgifter i medier

Flera svenska medier bl.a. DN har flera gånger lyft fram att det skulle vara onödigt eller tom. farligt att inta extra D-vitamin över huvud taget. Flertalet studier belyser dock vikten av stora mängder naturligt D-vitamin och rekommenderar extra tillskott, särskilt på vinterhalvåret.

Testfaktas test av D3-vitaminer visar att Holistic tillsammans med Fitness Pharma och Selfs kapslar innehåller lika mycket eller mer än utlovad längd av D3 per µg bland de starkare kapslarna. Testfaktas egen artikel har dock mött skarp kritik bl.a. i kommentarsfälten.

Kostdoktorn.se har också publicerat en läsvärd artikel om D-vitamin.

 

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Brist på D-vitamin kan leda till sjukdomar som MS, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och depression. På nordliga breddgrader får vi låga doser av D-vitamin varför extra tillskott rekommenderas. D-vitamin anses ibland vara det enskilt viktigaste vitaminet att inta som tillskott.

holistic-d3-stor-450

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!