Dinkelkakor istället för riskakor!

Att hitta nyttiga mellanmål är ofta ett vanligt dilemma. Riskakor har länge varit ett populärt tilltugg, men utöver att det är en långväga importprodukt uppdagades det att dessa hade bland de högsta arsenikvärdena av alla risprodukter. Dinkelkakor är därför både ett nyttigare och lokalare alternativ!

publicerad 25 mars 2016
- av Markus Andersson

Dessutom både ser och smakar dinkelkakorna nästan lika dant som riskakor. Kornen kommer från dinkelvete, eller speltvete som man säger med ett annat ord. Dinkelvete är det mer ursprungliga vetet och var tidigare mycket utbrett i Norden. Dinkelvete är näringsrikare och tåligare än dagens vetesorter, men ger lägre skördevolymer.

I fjol uppdagades det att ris och risprodukter innehåller höga halter oorganiskt arsenik vilket i sin tur beror på upptag ifrån de olika jordmånerna i Asien. Mest arsenik finns i riskakor. Livsmedelsverket gick därför ut och varnade för riskakor, särskilt till barn under sex år.

Ett utmärk alternativ är istället ”dinkelkakor”. Det är puffade dinkelkorn i samma form som riskakorna. Dinkelkakor är framtagna av livsmedelsproducenten Kung Markatta.

De är gjorda på 100% fullkorn. Dinkelkornen gör att dessa kakor innehåller dubbelt så mycket fibrer och protein som riskakor.

Nya Dagbladets serveringstips till mellanmålet är dinkelkakor bredda med ekologiskt jordnötssmör och ett tunt lager hemgjord sylt. Både gott, nyttigt och veganskt!


Om Kung Markatta

Företaget grundades 1983 av Lennart Olsson med "drömmen om att kunna erbjuda svenska folket rena och hälsosamma livsmedel och förändra deras matvanor i en positiv riktning". Totalt erbjuder man idag omkring 200 olika produkter och samtliga är ekologiska.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!