Foto: Kung Markatta

Dinkelkakor istället för riskakor!

Publicerad 25 mars 2016, uppdaterad kl. 19:22

Att hitta nyttiga mellanmål är ofta ett vanligt dilemma. Riskakor har länge varit ett populärt tilltugg, men utöver att det är en långväga importprodukt uppdagades det att dessa hade bland de högsta arsenikvärdena av alla risprodukter. Dinkelkakor är därför både ett nyttigare och lokalare alternativ!

Dessutom både ser och smakar dinkelkakorna nästan lika dant som riskakor. Kornen kommer från dinkelvete, eller speltvete som man säger med ett annat ord. Dinkelvete är det mer ursprungliga vetet och var tidigare mycket utbrett i Norden. Dinkelvete är näringsrikare och tåligare än dagens vetesorter, men ger lägre skördevolymer.

I fjol uppdagades det att ris och risprodukter innehåller höga halter oorganiskt arsenik vilket i sin tur beror på upptag ifrån de olika jordmånerna i Asien. Mest arsenik finns i riskakor. Livsmedelsverket gick därför ut och varnade för riskakor, särskilt till barn under sex år.

Annons:


Ett utmärk alternativ är istället “dinkelkakor”. Det är puffade dinkelkorn i samma form som riskakorna. Dinkelkakor är framtagna av livsmedelsproducenten Kung Markatta.

De är gjorda på 100% fullkorn. Dinkelkornen gör att dessa kakor innehåller dubbelt så mycket fibrer och protein som riskakor.

Nya Dagbladets serveringstips till mellanmålet är dinkelkakor bredda med ekologiskt jordnötssmör och ett tunt lager hemgjord sylt. Både gott, nyttigt och veganskt!

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Andre´Kristian

  Man är synnerligen glad över att ha hittat hit och icke olikt Svarte Rudolf, böjer man sin nacke och ler 🙂
  Enligt undertecknads oförvägna förmenande torde Konsumentombudsmannen i detta numer så gudsförgätna land, vara den ende ombudsman på vilken vi kan förlita oss. Hoppas Ni har överseende med min parentetiska reflektion, men varför måste ovan nämnda mellanmåls påstrykning av sylt vara tunt? Inget knussel, bröder! Nog kan vi unna oss en rejäl kladd med jordgubbssylt?!
  Med utomordentliga hälsningar från
  Andreas, värdekonservativ nationalist och förnuftsnavigerande rationalist, samt obotlig amatörhumorist 🙂
  Avslutningsvis dristar jag mig att hälsa till mamma.
  https://uploads.disquscdn.com/images/2e1444678f6d3db699eabd1589e659fed4791904fd24cc0eb91d4eae2171959d.jpg

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend