Dags att rösta på Årets matbluff 2023

publicerad 17 januari 2024
- av Sofie Persson
Det går att rösta på Årets Matbluff fram till den 22 januari.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Föreningen Äkta vara håller årligen en tävling där man delar ut ett så kallat antipris till den matvara man anser varit den största bluffen mot konsumenter under året. I år återfinns bland andra en “norrländsk” dryck gjord i Småland, kalvfond med kyckling och lakritsglass med vegetabiliskt kol bland kandidaterna.

Från och med nu kan man rösta på Årets Matbluff för att utse en “vinnare”.

Äkta vara anser att konsumenterna blir lurade av produkter som finns på marknaden, därför röstar man varje år fram årets mest vilseledande produkt för att uppmärksamma hur företag “slirar på sanningen”. Förra året vann GB Big pack med fler än hälften av rösterna. Inför årets tävling har man valt ut sex finalister av 288 nomineringar.

Ica Lakritspinne

Foto: Äkta Vara

På förpackningen nämns lakrits fyra gånger, men innehåller ingen lakrits alls. Istället kommer smaken från aromer och färgen från vegetabiliskt kol.  Dessutom kallas den för “gräddglass”, trots att den innehåller smör istället för grädde, det är dock tillåtet enligt de regler branschen själva bestämt.

Coop Kalvfond

Foto: Äkta Vara

Den koncentrerade fonden innehåller endast 0,4 procent kalv, och därefter i form av kalvköttspulver. Det som förvånar mest är däremot att kalvfonden innehåller  kycklingskinn, kycklingkött, kycklingbuljong, men även så kallad kalvarom och jästextrakt.

Ica Hembakat

Foto: Äkta Vara

Brödet bakas på en fabrik i Halmstad, inte i någons hem.

Latitude 65 Norrsken

Foto: Äkta Vara

Funktionsdrycken framställs som norrländsk då den heter “norrsken”, är “från norrländska breddgrader” och “skapad i Jörn”, en liten ort i Västerbotten på den 65:e breddgraden, vilket är det varumärket syftar på. I själva verket är drycken tillverkad i Småland. Detta nämns dock varken på burken eller är “från norrländska breddgrader”, vilket är vad varumärket syftar på.  Vidare kommer ingredienserna inte från norrländska Jörn, men kontor och lager ligger där. Vidare bör det stå “med smak av” äpple och päron, eftersom den bara är smaksatt med aromer.

Frebaco kvarn Rostad granola

Foto: Äkta Vara

Produkten beskrivs vara “utan tillsatt socker”, men är sötad med sirap tillverkad av havre. Havresirapen består till hälften av sockerarter.

Resultatet blir att sockerhalten i granolan landar på 12g per 100g, vilket inte kan sägas vara särskilt lågt.

Eldorado Äppelkaka

Foto: Äkta Vara

Äppelkakan innehåller visserligen 13 procent äppelfyllning, men denna består nästan helt av socker, vatten, tillsatser och aromämne. Längre ner, efter uppräkningen av ingredienser och allergener produkten kan innehålla spår av, kan man läsa att produkten endast innehåller 0,9 procent äpple.

 

Det går att rösta fram till 22 januari och den föga hedervärda “vinnaren” kommer att avslöjas live i TV4 Nyhetsmorgon den 24 januari.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!