Konsumentmedvetenhet

Bönpasta – proteinrikt, snabbt och glutenfritt!

Nya Dagbladet vill lyfta fram alternativ till det vita sockret och vita mjölet som bidrar till försämrad folkhälsa. Pasta gjord av bönor innehåller väsentligen mer protein och mindre kolhydrater än traditionell pasta, är helt fri ifrån gluten och påminner förvånansvärt mycket om traditionell pasta i både smak och konsistens.

Publicerad 16 september 2015
Uppdaterad 3 juli 2017

Den traditionella pastan som vi känner den är den ljusa pastan gjord på finmalet mjöl ifrån durumvete där skalet med dess fibrer och nyttigheter separerats ifrån den vita mjöliga kärnan. Detta förändrar balansen i spannmålet såsom naturen levererat det och höjer koncentrationen av gluten och försvårar kroppens hantering av det. Fibrerna som annars följer med i fullkornet har bland annat som uppgift att skrapa rent tarmväggarna för att de ska fungera normalt.

Det finns inte heller längre någon svenskproducerad pasta eftersom vanlig pasta är tillverkad av durumvete som inte är optimalt att odla i Sverige.
Visserligen är fullkornspasta baserad på durumvetet bättre än pasta ifrån finmalet mjöl. Men ett mycket intressant alternativ är pasta baserad helt på sojabönor. Den innehåller fyra gånger mindre kolhydrater än traditionell pasta och hela fyra gånger mer protein (44% !). Bönpasta innehåller också cirka sex gånger så mycket fiber som vanlig pasta och ger en längre mättnadskänsla tack vare det låga GI-värdet.

Trots att bönpasta har en helt annan sammansättning och andra näringsvärden än traditionell pasta påminner bönpasta förvånansvärt mycket om traditionell pasta i båda smak och konsistens.

Risenta som satsat stort på bönpastan har nyligen också lanserat kikärtspasta som en intressant efterföljare till bönpastan. Risentas bönpasta är också baserad på ekologiska gröna och gula sojabönor. Även andra producenter erbjuder numera bönpasta.

Tillagningstiden för bönpastan är bara 3-5 minuter och den kan enkelt serveras ensamt som en vegetariskt proteinrik måltid tillsammans med valfri sås. Vårt enkla serveringsförslag är bönpasta mixat med crème fraiche, passerade tomater och lite örtsalt. Snabbt, nyttigt och gott!

Nya Dagbladet ger därför bönpastan ett mycket högt betyg och anser att bönpastan är ett mycket välkommet inslag i våra livsmedelsbutiker.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Näringsvärde per 100 g bönpasta (Risenta)

  • Energivärde 1510kJ/360kcal
  • Fett 9g
    • -varav mättat fett2g
  • Kolhydrater 18g
    • -varav sockerarter 8g
  • Fiber 15g
  • Protein 44g
  • Salt 0,016g

 

Om Risenta

Risenta är ett svenskt företag som idag är en marknadsledande producent av hälsosamma baslivsmedel i Sverige. Företaget erbjuder ett heltäckande sortiment av basvaror som fröer och kärnor, müsli och granola, specialmjöl, flingor och gryn, ris, bönor och linser, mellanmålsprodukter samt bönpasta, torkad frukt och nötter. Produkterna finns på ICA, Coop, Axfood, Bergendahls, Pressbyrån och 7-Eleven samt stationsbutiker och egenvård. Risenta grundades 1940 och drivs idag av tredje generationens ägare. Sedan 2005 finns huvudkontor och lager i Sollentuna, Stockholm.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!