Konsumentmedvetenhet

Använd solskydd med måtta

Att använda solskyddsfaktor i allt för stor utsträckning kan ge dig brist på D-vitamin, varnar Konsumentföreningen Stockholm i ett nyhetsbrev.

För mycket solkräm kan bidra till brist på D-vitamin. Foto: Flickr/lindztrom/CC BY-NC-ND 2.0
För mycket solkräm kan bidra till brist på D-vitamin. Foto: Flickr/lindztrom/CC BY-NC-ND 2.0

Denna vitaminbrist är något som allt mer uppmärksam­mas i Sverige eftersom solen inte är tillräckligt stark här på vintern för att huden naturligt ska kunna bilda det.
Under sommaren räcker det med 20-30 minuters promenad för att kroppen ska producera tillräckligt av vitamin D. Men det som Konsumentföreningen uppmärksammar är att många kvinnor i dag använder hudkrämer eller foundations med inbyggt solskydd, ofta angivet i liten text som SPF 15 eller 30.

De menar att det är onödigt att använda solskydd förutom vid stark sol och det finns risk för att man bränner sig, och då bör man använda vanlig solskyddskräm och även vara restriktiv med att vistas i solen.

Det finns även risker med vissa UV-skydd som kan skada vatten­miljön när de kommer ut i avloppen liksom ge upphov till allergier vid långvarig användning.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!