Använd solskydd med måtta

publicerad 17 maj 2013

Att använda solskyddsfaktor i allt för stor utsträckning kan ge dig brist på D-vitamin, varnar Konsumentföreningen Stockholm i ett nyhetsbrev.

För mycket solkräm kan bidra till brist på D-vitamin. Foto: Flickr/lindztrom/CC BY-NC-ND 2.0
För mycket solkräm kan bidra till brist på D-vitamin. Foto: Flickr/lindztrom/CC BY-NC-ND 2.0

Denna vitaminbrist är något som allt mer uppmärksam­mas i Sverige eftersom solen inte är tillräckligt stark här på vintern för att huden naturligt ska kunna bilda det.

Under sommaren räcker det med 20-30 minuters promenad för att kroppen ska producera tillräckligt av vitamin D. Men det som Konsumentföreningen uppmärksammar är att många kvinnor i dag använder hudkrämer eller foundations med inbyggt solskydd, ofta angivet i liten text som SPF 15 eller 30.

De menar att det är onödigt att använda solskydd förutom vid stark sol och det finns risk för att man bränner sig, och då bör man använda vanlig solskyddskräm och även vara restriktiv med att vistas i solen.

Det finns även risker med vissa UV-skydd som kan skada vatten­miljön när de kommer ut i avloppen liksom ge upphov till allergier vid långvarig användning.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.