Nätcensuren

Youtube bötfälls för censur av massprotester mot coronapolitiken

publicerad 28 juli 2021
böter
Tech-jätten har hamnat i blåsväder.

Efter att Youtube valt att ta ner en video med protester mot nedstängningspolitiken och sedan struntat i domstolens beslut om att återpublicera den får den kritiserade tech-jätten nu böta över en miljon svenska kronor enligt ett beslut av Högsta domstolen i Tyskland.

I januari i år publicerades en video på Youtube som visade massprotester mot nedstängningarna i Schweiz. Snabbt tog Youtube ett beslut om att ta ner videon på grund av ”felaktig information angående covid-19”. Användaren ansåg att detta var fel och drog fallet inför rätta. En domstol i Dresden, Tyskland kom i april i år fram till att det var fel av Youtube att ta ner videon och beordrade att den omedelbart skulle återpubliceras.

Youtube väntade en månad med att göra detta, för vilket Högsta domstolen i Tyskland nu beslutat att bötfälla tech-jätten på över en miljon svenska kronor, rapporterar tyska Welt.
Användarens advokat, Joachim Steinhöfel, säger att med dessa ”historiskt höga böter gör domstolen det mycket tydligt att domstolsbeslut måste iakttas utan begränsning, oavsett om Youtube tycker att det är ett brott eller inte”.

Youtube håller inte med om att man begått något fel och tillägger att man kommer att fortsätta kämpa mot ”felaktig information” och att ge sina användare mer ”trovärdig information”.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!