XKeyscore ger NSA tillgång till nästan all nätaktivitet

publicerad 31 juli 2013

NSA har genom programmet XKeyscore kunnat läsa igenom nästan allt som finns på internet. Det är ett i raden av många avslöjanden som brittiska The Guardian presenterat genom visselblåsaren Edward Snowden.

Foto: Faksimil/Guardian
Foto: Faksimil/Guardian

Programvaran tillåter analytiker att söka genom enorma databaser med e-post, chatthistorik och surfstatistik. Analytiker kan också använda XKeyscore för att i realtid kolla upp en individs internetaktivitet, skriver The Guardian.

Bland annat Facebooks chatthistorik ska enligt tidningen vara mycket utsatt för Xkeyscore och analytiker som ofta läser igenom privatpersoners konversationer.

Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA är tvingade enligt amerikansk lag att ha en arresteringsorder innan man kan övervaka en specifik person via internet.

Företrädare för amerikanska underrättelsemyndigheter nekar till Snowdens påståenden. Visselblåsaren ska inte haft tillgång till den information som han nu läckt ut, heter det.

– Han ljuger. Det är omöjligt för honom att göra vad han påstår att han kunde göra, säger Mike Rogers, vid representantshusets intelligenskommitté, enligt The Guardian.

Men träningsmaterial för XKeyscore beskriver i detalj hur analytiker endast behöver ange breda skäl för att inleda övervakning mot exempelvis privatpersoner, skriver TT.

Om en amerikansk medborgare skulle föra en konversation med en icke-amerikan har dock NSA rätt att titta igenom konversationshistoriken.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.