IT/Övervakning

XKeyscore ger NSA tillgång till nästan all nätaktivitet

NSA har genom programmet XKeyscore kunnat läsa igenom nästan allt som finns på internet. Det är ett i raden av många avslöjanden som brittiska The Guardian presenterat genom visselblåsaren Edward Snowden.

Foto: Faksimil/Guardian
Foto: Faksimil/Guardian

Programvaran tillåter analytiker att söka genom enorma databaser med e-post, chatthistorik och surfstatistik. Analytiker kan också använda XKeyscore för att i realtid kolla upp en individs internetaktivitet, skriver The Guardian.
Bland annat Facebooks chatthistorik ska enligt tidningen vara mycket utsatt för Xkeyscore och analytiker som ofta läser igenom privatpersoners konversationer.

Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA är tvingade enligt amerikansk lag att ha en arresteringsorder innan man kan övervaka en specifik person via internet.

Företrädare för amerikanska underrättelsemyndigheter nekar till Snowdens påståenden. Visselblåsaren ska inte haft tillgång till den information som han nu läckt ut, heter det.

– Han ljuger. Det är omöjligt för honom att göra vad han påstår att han kunde göra, säger Mike Rogers, vid representantshusets intelligenskommitté, enligt The Guardian.

Men träningsmaterial för XKeyscore beskriver i detalj hur analytiker endast behöver ange breda skäl för att inleda övervakning mot exempelvis privatpersoner, skriver TT.

Om en amerikansk medborgare skulle föra en konversation med en icke-amerikan har dock NSA rätt att titta igenom konversationshistoriken.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!