Volvo återkallar två miljoner bilar efter allvarligt fel

publicerad 3 juli 2020
- av Markus Andersson
Volvo S60 - en av de drabbade modellerna.

Drygt 2,1 miljoner bilar, inklusive 400 000 i Sverige återkallas av Volvo efter att företaget upptäckt att en stålvajer kopplat till bilbältena kan försvagas och minska skyddet för bilisterna. Återkallelsen är den största som Volvo någonsin har gjort.

Ännu finns inga rapporter om att felet har orsakat några allvarliga olyckor eller personskador men Volvo Cars tar ändå beslutet att återkalla bilarna i förebyggande syfte. I Sverige berörs över 400 000 bilägare.

– Den blir större än tidigare för det handlar om en standardkomponent som använts i våra äldre bilar under flera års tid, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Bilägarna kommer att få hem brev där de uppmanas att kontakta en Volvoverkstad så att felet kan åtgärdas, på verkstaden kommer den svaga stålvajern att ersättas av andra komponenter som ska vara säkrare.

– Vi har upptäckt problemet genom analys av ett fåtal bilar där vi ser att problemet har uppkommit. Och då har vi kommit fram till att det finns ett systematiskt men sällsynt problem med den här komponenten, säger Stefan Elfström till TT.

Bilmodellerna det handlar om är Volvo S60, S60L, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och S80L som är tillverkade mellan 2006 till 2019. Nyare modeller lider inte av samma brister. Det framgår inte heller vad den omfattande återkallelsen kommer att kosta Volvo.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!