USA stämmer Edward Snowden efter boksläpp

publicerad 18 september 2019
- av Markus Andersson

Under tisdagen släpptes visselblåsaren Edward Snowdens självbiografi. Nu stämmer det amerikanska justitiedepartementet Snowden och kräver att få bokens intäkter.

I boken berättar Snowden bland annat om sin tid som anställd som underrättelseagent hos NSA och justitiedepartementet menar att boken innehåller material som bryter mot den tystnadsplikt som Snowden ingick när han anställdes. Myndigheten anser vidare att boken skulle ha lämnats in till dem och granskats innan den publicerades, skriver Dagens Nyheter.

I stämningsansökan framgår det också att man kommer begära alla intäkter boken får in och att även de företag som ligger bakom publiceringen och inte bara Snowden är föremål för stämningen.

Snowdens självbiografi ”Permanent Record” finns också översatt till svenska med titeln ”I allmänhetens tjänst”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.