IT/Övervakning

USA stämmer Edward Snowden efter boksläpp

Under tisdagen släpptes visselblåsaren Edward Snowdens självbiografi. Nu stämmer det amerikanska justitiedepartementet Snowden och kräver att få bokens intäkter.

I boken berättar Snowden bland annat om sin tid som anställd som underrättelseagent hos NSA och justitiedepartementet menar att boken innehåller material som bryter mot den tystnadsplikt som Snowden ingick när han anställdes. Myndigheten anser vidare att boken skulle ha lämnats in till dem och granskats innan den publicerades, skriver Dagens Nyheter.
I stämningsansökan framgår det också att man kommer begära alla intäkter boken får in och att även de företag som ligger bakom publiceringen och inte bara Snowden är föremål för stämningen.

Snowdens självbiografi “Permanent Record” finns också översatt till svenska med titeln “I allmänhetens tjänst”.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!