USA kan läsa riksdagens e-post

publicerad 18 augusti 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den svenska riksdagspartiernas e-postservrar är placerade i USA. De kan därför övervakas av amerikanska myndigheter, utan att de bryter mot lagen, skriver tidningen TechWorld.

Foto: Pressbild/Melker Dahlstrand
Foto: Pressbild/Melker Dahlstrand

Det är tre e-postservrar som ska finnas i USA, och som används av de svenska riksdagspartierna. Det betyder att organisationer såsom NSA och CIA lagligt kan spionera på partierna.

Enligt Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur, kan utländska myndigheter väldigt enkelt övervaka eller spionera på de politiska partierna i Riksdagen.

– Under flera års tid har vi varnat för att det innebär att inte bara den svenska utan även utländska underrättelsetjänster utan större svårighet kan avlyssna trafiken, säger hon till TechWorld.

Genom servrar placerade utomlands kan känslig information passera Sveriges gränser och hamna i händerna på främmande stater.

– Placeringen av servrar i utlandet medför att all information passerar Sveriges gränser och att främmande stater och andra mycket enkelt kan komma åt information som kan vara känslig på ett eller annat sätt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder

En källa till Techworld uppger att riksdagspartierna ofta delar känslig information med varandra via e-post. Riksdagens IT-chef Mikael Vos säger dock till TT att riksdagsförvaltningen inte omfattas av det här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!