MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

USA kan läsa riksdagens e-post

publicerad 18 augusti 2013

Den svenska riksdagspartiernas e-postservrar är placerade i USA. De kan därför övervakas av amerikanska myndigheter, utan att de bryter mot lagen, skriver tidningen TechWorld.

Foto: Pressbild/Melker Dahlstrand
Foto: Pressbild/Melker Dahlstrand

Det är tre e-postservrar som ska finnas i USA, och som används av de svenska riksdagspartierna. Det betyder att organisationer såsom NSA och CIA lagligt kan spionera på partierna.

Enligt Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur, kan utländska myndigheter väldigt enkelt övervaka eller spionera på de politiska partierna i Riksdagen.

– Under flera års tid har vi varnat för att det innebär att inte bara den svenska utan även utländska underrättelsetjänster utan större svårighet kan avlyssna trafiken, säger hon till TechWorld.

Genom servrar placerade utomlands kan känslig information passera Sveriges gränser och hamna i händerna på främmande stater.

– Placeringen av servrar i utlandet medför att all information passerar Sveriges gränser och att främmande stater och andra mycket enkelt kan komma åt information som kan vara känslig på ett eller annat sätt, säger Anne-Marie Eklund Löwinder

En källa till Techworld uppger att riksdagspartierna ofta delar känslig information med varandra via e-post. Riksdagens IT-chef Mikael Vos säger dock till TT att riksdagsförvaltningen inte omfattas av det här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend