Uppgifter: Privat data från 1,5 miljarder Facebook-konton till salu

publicerad 5 oktober 2021
- av Markus Andersson

Privat och personlig information tillhörande över 1,5 miljarder Facebookanvändare påstås just nu vara till salu på ett populärt forum för hackers.

Privacy Affairs skriver att databasen – om den är äkta, kan användas av såväl cyberbrottslingar som skrupelfria marknadsförare för att på olika sätt rikta sig direkt mot internetanvändare runt om i världen.

Man skriver vidare att läckan om den är autentisk är en av de största datadumparna från Facebook någonsin och att det mesta tyder på att den enorma mängden information består av användardata som varit tillgänglig offentligt och som samlats in – det ska alltså inte röra sig om ett regelrätt intrång av hackers.


Annonser:


Sajten hävdar också att denna incident är till synes orelaterad till den tidigare händelse under 2021 där 500 miljoner användare drabbades och fick sin privata information läckt.

Den information om 1,5 miljarder användare som nu tycks vara till salu innehåller bland annat användarnas namn, e-postadresser, telefonnummer, platser, kön och användar-id. Den innehåller också övrig personlig information som varit ”offentlig”.

För 5000 dollar ska köpare fått ta del av data från en miljon Facebook-användare – eller information om alla 1,5 miljarder användare för en betydligt större summa pengar.

Även om flera ”smakprov” som säljaren delat med sig av ser ut att vara autentiska så hävdar en potentiell köpare att de betalat för delar av databasen utan att ha fått någonting tillbaka – varför skeptiker menar att det är oklart om säljaren faktiskt har tillgång till information från 1,5 miljarder konton.

Enligt Privacy Affairs kan informationen, om den hamnar i orätta händer, möjliggöra sofistikerade attacker – inte minst genom att bedragare skickar falska sms-meddelanden till användarnas telefonnummer, där man låtsas komma från Facebook eller banker, och där användaren ombeds klicka på en länk eller fylla i vissa uppgifter – och sedan blir av med sitt konto eller sina pengar.

Mycket av personuppgifterna som cyberbrottslingar kan använda för olika typer av bedrägerier är sådana som användarna själva fyllt i och genom sina inställningar gjort offentlig. Genom att fylla i så få personliga uppgifter som möjligt på sociala medier minskar risken att bli utsatt för denna typ av attacker.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.