Tyskland hade spionavtal med USA och Storbritannien

publicerad 25 augusti 2013

Efter 50 år skrotar Tyskland, USA och Storbritannien ett avtal som härstammar från Kalla Kriget, i kölvattnet från visselblåsaren Edward Snowdens läckor, skriver AP.

Övervakningspakten har en bakgrund från 60-talet och Kalla Krigets upptakt. Att länderna nu planerar att bryta pakten har med Edwards Snowdens uppmärksammade läckor om de tre ländernas elektroniska avlyssning på civila medborgare att göra.

Framförallt det tyska folket har reagerat på Snowdens avslöjanden och den tyska regeringen, med förbundskansler Angela Merkel i spetsen, jobbar i uppförsbacke för att få tillbaka folkets förtroende i frågan.

– Regeringen måste göra något för att visa väljarna att de tar frågan på allvar, säger Henning Riecke, från tankesmedjan German Council on Foreign Relations, till AP.

Tyskland har försvarat sig med att pakten, som bland annat involverar USA:s underrättelsetjänst NSA, hade inte använts nämnvärt sedan 90-talet. Den tyska utrikesministern Guido Westerwelle kallade beslutet att skrota pakten för ”nödvändigt och lämpligt”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.