Tysk delstat byter ut Windows mot Linux

publicerad 27 november 2021
- av Sofie Persson
Digitalministern för delstaten Schleswig-Holstein, Jan Philipp Albrecht.

I den tyska delstaten Schleswig-Holstein avser man att införa Linuxbaserade system och fasa ut Windows. Enligt digitalministern handlar ändringarna om att delstaten vill bli mer självständig och flexibel.

Under några år har man i vissa delar av Tyskland börjat främja utveckling av programvara med öppen källkod eftersom man vill minska beroende av utländska företag som exempelvis Microsoft.

I den nordtyska delstaten Schleswig-Holstein har man fastslagit att Linux är utgångspunkten framöver samtidigt som man kommer att fasa ut Windows helt och hållet, rapporterar tyska Heise Online.

Ändringarna kommer att gälla för all administration i delstaten och de 25 000 människor som arbetar inom denna, vilket också inkluderar skolor.

Digitaliseringsministern Jan Philipp Albrecht menar att man redan 2026 vill ha Microsoft Office ersatt av Libre Office och senare även byta ut Windows helt mot Linuxbaserade system. En ytterligare anledning man anger är mer flexibilitet och oberoende och att det även är mer ekonomiskt.

Det är ekonomiskt eftersom licensavgifterna fortsatt stiga under åren. Men det möter också våra mål för digitalisering av vår administration. Öppen källkod ger oss helt enkelt mer flexibilitet. Samtidigt gäller alla fördelar som öppen källkod alltid har: suveränitet, datasäkerhet och dataskydd, förklarar Albrecht.

Albrecht menar att man redan testat en del programvaror och att det fungerar bra. Däremot är det vissa barriärer som behöver ordnas, men att det kommer att lösa sig, gör han klart.

2017 testade München att göra samma sak, nämligen att byta ut Windows helt mot Linux, men i slutändan valde man ändå att återgå till den amerikanska techjätten. Albrecht antyder dock att man inte kommer att ha samma problem den här gången och menar att deras problem varit att de anställda inte fått tid att vänja sig.

Vi gör det bättre. Vi planerar långa övergångsfaser med parallell användning och vi introducerar öppen källkod steg för steg när avdelningarna är redo. Med detta skapar vi också anledning till ytterligare introduktion, eftersom folk kan se att det fungerar, slår digitalministern fast.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.