MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Trumps underrättelsechef vill fortsätta med massövervakningen

publicerad 26 september 2017
Dan Coats, nationell underrättelsechef

Dan Coats, som är USA:s underrättelsechef, kräver att den amerikanska kongressen förnyar lagar som ger underrättelseväsendet rätt att massövervaka medborgarna.

I år går Foreign Intelligence Surveillance Act ut, vilket kan innebära att det amerikanska underrättelseväsendet, däribland signalspaningsmyndigheten NSA, inte längre får rätt att spionera och övervaka i stort sett vilken person på jorden som man vill.

USA:s underrättelsechef Dan Coats säger att det är “högsta prioritet” att få kongressen att rösta igenom en förlängning av övervakningslagarna. Enligt underrättelseväsendet bedöms hela 106 000 personer runt om i världen vara ett “hot mot USA:s nationella säkerhet”. Det är en ökning från 2013 då 89 000 personer bedömdes vara ett hot, rapporterar AP.

En majoritet i kongressen uppges vara för att förnya Foreign Intelligence Surveillance Act, men det finns vissa politiker, såväl republikaner som demokrater, som menar att lagarna underminerar amerikanska medborgares grundlagsskyddade rättigheter genom att utsättas för övervakningen. Den republikanske Kentucky-senatorn Rand Paul och demokratiske Oregon-senatorn Ron Wyden är två politiker som kräver ändringar i Foreign Intelligence Surveillance Act för att den ska gå igenom.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend