Tele2 vinner mot upphovsrättsorganisation – behöver inte lämna ut kunduppgifter

publicerad 21 april 2018

Operatören Tele2 frias nu efter överklagan från att lämna ut namn och adress för ett flertal IP-adresser. Orsaken skall vara att mjukvaran som använts för att hitta IP-adresserna anses vara otillförlitlig.

Allt fler internetleverantörer arbetar för att skydda sina kunders uppgifter. Bland de motparter som arbetar för att få ut uppgifter om kunderna finns rättsinstanser och upphovsrättsorganisationer som ofta försöker driva åtal mot privatpersoner för piratkopiering.

Upphovsrättsorganisationen Copyright Management Services vann mot Tele2 i Stockholms tingsrätt och dömdes att dela med sig av information om namn och adress för ett flertal IP-adresser. Operatören valde då att överklaga beslutet och Patent- och marknadsdomstolen vid Svea hovrätt dömer nu till Tele2:s fördel.

Orsaken är att Copyright Management Services använt sig av en otillförlitlig mjukvara för att hitta de IP-adresser som använts för att ladda ned filmer olagligt. En del av de IP-adresser som lyfts fram i målet tillhör dotterbolag till Tele2, vilka inte ens bedriver verksamhet i Sverige.

Det går därför inte att bevisa att Tele2:s tjänster använts för upphovsrättsintrång. Domen kan inte överklagas vidare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.