IT/Övervakning

Tele2 vinner mot upphovsrättsorganisation – behöver inte lämna ut kunduppgifter

Operatören Tele2 frias nu efter överklagan från att lämna ut namn och adress för ett flertal IP-adresser. Orsaken skall vara att mjukvaran som använts för att hitta IP-adresserna anses vara otillförlitlig.

Allt fler internetleverantörer arbetar för att skydda sina kunders uppgifter. Bland de motparter som arbetar för att få ut uppgifter om kunderna finns rättsinstanser och upphovsrättsorganisationer som ofta försöker driva åtal mot privatpersoner för piratkopiering.
Upphovsrättsorganisationen Copyright Management Services vann mot Tele2 i Stockholms tingsrätt och dömdes att dela med sig av information om namn och adress för ett flertal IP-adresser. Operatören valde då att överklaga beslutet och Patent- och marknadsdomstolen vid Svea hovrätt dömer nu till Tele2:s fördel.

Orsaken är att Copyright Management Services använt sig av en otillförlitlig mjukvara för att hitta de IP-adresser som använts för att ladda ned filmer olagligt. En del av de IP-adresser som lyfts fram i målet tillhör dotterbolag till Tele2, vilka inte ens bedriver verksamhet i Sverige.

Det går därför inte att bevisa att Tele2:s tjänster använts för upphovsrättsintrång. Domen kan inte överklagas vidare.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!