MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 18 januari 2025

lördag 18 januari 2025

Tele2, Telenor och Tre tvingas blockera piratsajter efter domstolsbeslut

Nätcensuren

publicerad 16 april 2023
– av Markus Andersson

Tele2, Telenor och Tre tvingas nu blockera flera piratsajter efter beslut från Patent- och marknadsdomstolen. Detta kommer som följd av en stämning från flera stora filmbolag, däribland Nordisk Film, Svensk Filmindustri, Netflix, Disney, Warner Bros och Paramount, samt amerikanska underhållningsjättar och svenska motparter.

”Likaså framgår av utredningen att upphovsrättsligt skyddat material utgör huvuddelen av The Pirate Bay, Fmovies och Nya Filmers utbud. Vid en avvägning mellan å ena sida rättighetshavarnas intresse av att kunna förhindra intrång och å andra sidan internetoperatörernas näringsfrihet och abonnenternas informationsfrihet bedömer domstolen att rättighetshavarnas intresse väger tyngst i detta fall”, skriver Patent- och marknadsdomstolen.

Operatörerna måste blockera tillgången till The Pirate Bay, Fmovies och Nyafilmer, vilka erbjuder både torrents och streaming av film och serier, skriver Sweclockers. Då pirattjänsterna kontinuerligt byter adresser och slussar trafik för att undvika blockeringar, måste operatörerna uppdatera sina listor när filmbolagen påpekar nya länkar.

Alla tre operatörer har motsatt sig stämningen, men det verkar inte finnas några planer på att överklaga domen.

”Vi kommer inte att överklaga domen. Vi har bestritt rättighetshavarnas yrkanden men domstolen har konstaterat att det finns förutsättningar för blockering och då rättar vi oss efter domstolens beslut”, skriver Fredrik Hallstan, presschef på Tele2, i ett uttalande.

Detta följer tidigare domar där Bredbandsbolaget 2017 och Telia 2018 ådömdes att blockera åtkomsten till liknande sajter. Vitesbeloppet för att inte följa domen är satt till 500 000 kronor.

Zuckerberg: Biden-administrationen tvingade oss censurera vaccinkritik

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 11 januari 2025
– av Markus Andersson
Mark Zuckerberg uppger att det var Bidens team som tvingade Facebook att censurera vaccinkritik.

I en intervju med poddprofilen Joe Rogan berättar Metas vd Mark Zuckerberg att det var Biden-administrationen som tvingade företagets plattformar att censurera inlägg som kritiserade de experimentella covid-19-vaccinerna.

Under samtalet avhandlades flera ämnen, men ett som särskilt stack ut var när Zuckerberg pratade om statlig censur och berättade om hur den avgående administrationen tvingat techbolaget att rensa bort obekväma åsikter – även om dessa var helt sanna.

– Det mest extrema var under Biden-administrationen när de försökte rulla ut vaccinprogrammet. Nu är jag i allmänhet ganska pro-vacciner, jag tror att vaccinerna i balans är mer positiva än negativa, men jag anser att samtidigt som de försökte driva det programmet så försökte de också censurera alla som argumenterade mot detta.

– De pressade oss superhårt för att ta bort saker som var helt sanna. De tvingade oss i princip och sa ’Ni vet allt som säger att vacciner kan ha biverkningar, ni måste ta ner det’, förklarade miljardären i intervjun och hävdade att han motsatte sig detta krav.

Enligt Zuckerberg kontaktade företrädare för Biden-administrationen honom personligen och krävde att inlägg där mRNA-vaccinens biverkningar uppmärksammades skulle raderas.

Bara löjligt

Med hänvisning till utredningen, och kommittén som inrättats för att undersöka Biden-regeringens censur, berättade Mark Zuckerberg vidare att regeringsföreträdare ring och skrikit på på Metas team och krävt att olika inlägg, även av humoristisk natur, skulle raderas ned omedelbart.

– Det kom bara till den här punkten där vi sa, nej, vi ska inte ta ner sanna saker. Det är bara löjligt… Vi kommer inte att ta ner humor och satir.

Enligt Zuckerberg ska hans påstådda vägran att följa Biden-administrationens censurkrav också ha lett till att regeringen började attackera hans företag genom diverse utspel och myndighetsutredningar.

– Det var brutalt, hävdar han.

Nu när Bidens regering lämnar och Trumps tillträder uppger Facebook-grundaren att det är hög tid att ”återställa yttrandefriheten” på de plattformar där det tidigare rått en mycket omfattande och godtycklig censur, och där avvikande uppfattningar i praktiken ofta varit förbjudna.

– Vi kommer att gå tillbaka till våra rötter, heter det nu.

”Kriminell censur”

Alla uppfattar dock inte Zuckerbergs påståenden som särskilt trovärdiga. Författaren David Icke, som var tidigt ute och kritiserade massvaccineringsprogrammen, pekar exempelvis på att han censurerades och stängdes av från Facebook redan 2020 när Donald Trump var president.

De håller alla på med det – låter Zuckerbergs kriminella censur vittvättas för att föra honom in i MAGA-facket medan Biden får ta skulden”, skriver han.

Facebook slutar faktagranska: ”För mycket censur”

Nätcensuren

publicerad 8 januari 2025
– av Markus Andersson
Mark Zuckerberg har själv tidigare varit drivande i att censurera dissidenter och andra oliktänkare på Metas plattformar.

Mark Zuckerberg, vd för Facebooks och Instagrams moderbolag Meta, tillkännager att man kommer att sluta faktagranska inlägg på de båda plattformarna och istället övergå till ett användardrivet system.

Zuckerberg menar också att det är politiker och massmedia som tvingat fram den så omfattande censuren – och hävdar att det nu är dags att ”återställa yttrandefriheten”.

– Vi kommer att gå tillbaka till våra rötter och fokusera på att minska misstag, förenkla våra policyer och återställa yttrandefriheten på våra plattformar. Mer specifikt, här är vad vi kommer att göra. Först ska vi göra oss av med faktagranskare och ersätta dem med community notes liknande X, med start i USA, uppger miljardären i ett filmklipp.

Han medger också att Trumps valvinst spelat en stor roll för beslutet och kritiserar samtidigt ”regeringar och gammelmedia” för att ha pressat bolaget att ”censurera mer och mer”.

– De senaste valen känns också som en kulturell brytpunkt mot att återigen prioritera yttrandefrihet.

Facebook-vd:n erkänner också att de avancerade system som skapats för att moderera plattformarna inte fungerar på ett bra sätt och leder till en orimlig censur av innehåll som inte bryter mot några regler alls.

– Problemet med komplexa system är att de gör misstag. Även om de av misstag censurerar bara 1% av inläggen, så handlar det om miljontals människor, och vi har nått en punkt där det bara är för många misstag och för mycket censur.

”En kompromiss”

Vissa innehållsriktlinjer ska också tas bort bland annat vad gäller invandring och hbtq-frågor. Detta tolkas som att det framöver kommer att bli möjligt att friare diskutera dessa ämnen och ha avvikande uppfattningar – utan att riskera att bli avstängd eller censurerad lika lätt som tidigare.

Även innehållsfiltret ska modifieras, heter det, och ställas in så att inlägg inte raderas lika lättvindigt och godtyckligt som tidigare.

– Verkligheten är att detta är en kompromiss. Det betyder att vi kommer att fånga mindre dåliga saker, men vi kommer också att minska antalet oskyldiga människors inlägg och konton som vi av misstag tar ner, fortsätter Zuckerberg.

Censuren på Facebook har de senaste åren varit extremt omfattande och det har ofta varit svårt att överhuvudtaget föra diskussioner om politiska frågor eller andra ämnen utan att riskera att utsättas för censur. Att Meta nu tvärvänder beror enligt bedömare på att Mark Zuckerberg vill förbättra relationen med den tillträdande presidenten Donald Trump och dennes administration.

Trump har själv i flera år varit bannlyst från både Facebook och Instagram – men välkomnades tillbaka i somras när det stod klart att på nytt skulle bli republikanernas presidentkandidat.

Ryska medier blockeras på Telegram i Sverige

Nätcensuren

publicerad 30 december 2024
– av Markus Andersson
Det är oklart om mediernas kanaler blockerats i samtliga EU-länder.

Meddelandetjänsten Telegram har tidigare presenterats som ett mer integritets- och yttrandefrihetsvänligt alternativ till de tjänster som tillhandahålls av de stora amerikanska techbolagen.

Nu har dock censuren börjat tillta även där och ett antal ryska medier har nyligen blockerats i Sverige och flera andra EU-länder.

Det handlar bland annat om den statliga nyhetsbyrån Ria, tv-kanalerna Rossija 1, Pervyj Kanal och NTV samt tidningarna Izvestija och Rossijskaja Gazeta.

Användare i Sverige som försöker ta del av mediernas Telegramkanaler förhindras att göra detta och möts istället av ett felmeddelande där det hävdas att kanalerna inte kan visas eftersom de bryter mot lokal lagstiftning.

Det är oklart om de ryska medierna är blockerade på Telegram i hela den europeiska unionen – men klart är att de inte heller går att komma åt i Polen, Belgien, Frankrike, Nederländerna, Grekland, Italien och Tjeckien.

”En informationsmässig järnridå”

Det kan också noteras att flera av de medier som nu blockerats av Telegram tidigare belagts med sändningsförbud av EU-makthavarna, blockerats eller utsatts för sanktioner med hänvisning till att de påstås stå under ”permanent direkt eller indirekt kontroll” av Kreml och spelat en ”väsentlig och instrumentell roll” i kriget i Ukraina.

Senatorn Alexej Pushkov, som leder den ryska mediepolitiska kommittén i federationsrådet är mycket kritisk till censuren, och drar paralleller till kalla kriget.

– Jag anser att blockeringen av RIA Novostis Telegramkanal och andra ryska massmedier, inklusive Izvestia och Rossiyskaya Gazeta i ett antal EU-länder, är en fortsättning på försöken att skapa en informationsmässig järnridå mellan Europa och Ryssland, uppger han, enligt ryska statskanalen RT.

VD:n greps i Frankrike

Just RT fick också alla sina Telegram-konton blockerade i hela EU kort efter att Ukrainakriget inleddes 2022.

I somras greps och frihetsberövades också Telegrams grundare Pavel Durov av fransk polis, anklagades för att inte göra tillräckligt för att förhindra att kriminella använder hans plattform och fick veta att han riskerar att hållas personligen ansvarig för de brott andra begår på Telegram.

Telegrams grundare och vd Pavel Durov. Foto: faksimil/Tucker Carlson/YT

Kort därefter lovade Durov också att Telegram ska bli en ”tryggare plats”, samtidigt som tjänsten i tysthet uppdaterade sin FAQ, där löften om att chattarna är privata, och att uppgifter därifrån inte lämnas ut till utomstående, bytts ut mot instruktioner om hur användare går tillväga för att rapportera ”misstänkta” meddelanden.

Kritiker pekade snabbt på att det inte bara är kriminella aktörer som riskerar att rensas ut från plattformen – utan även konton som tillhör politiskt oliktänkande eller andra röster som Västledarna gärna vill tysta.

Nato: Techjättarna måste kontrollera sociala medier hårdare

Nätcensuren

publicerad 4 december 2024
– av Isac Boman
Elon Musks X är en av de sociala medier som påstås ha stora problem med falskt innehåll.

Sociala medier är i praktiken ett minfält av manipulerat och falskt innehåll menar två Natoanalytiker, som också kräver att techjättarna agerar och ökar ansträngningarna för att kontrollera innehållet på sina plattformar.

(Det är) företagen som har makten över vilket innehåll som sprids. Det är de som, genom bristande åtgärder, möjliggör för illvilliga aktörer att manipulera informationsflödet”, skriver man.

Max Arhippainen och Johannes Lindgren, vid Natos kunskapscenter för strategisk kommunikation, påpekar att EU-företrädare redan för flera år sedan krävde att sociala medieplattformar ska hållas ”ansvariga för de risker deras tjänster kan orsaka”.

Över två år senare kan vi konstatera att detta inte uppnåtts”, beklagar man sig.

De uppger att manipulerat och falskt innehåll idag är ett mycket stort problem på de flesta sociala medieplattformar och att bland annat den amerikanska valrörelsen var föremål för icke-autentisk manipulering.

Detta då de kommersiella botkontona som användes i experimentet bland annat förstärkte budskap från Trumpanhängare och bemötte negativ kritik mot Elon Musk”, skriver man i Bonnierägda DN.

”Betydelsen ska inte underskattas”

Det är emellertid inte möjligt att bedöma om denna typ av manipulering har påverkat valutgången i USA, då vårt experiment endast har genomförts i en liten skala. Men resultaten är ändå oroande. Regeringsskiftet i USA innebär med stor sannolikhet att arbetet med att upprätthålla integritet i informationsmiljön inte kommer att öka – snarare tvärtom”, fortsätter skribenterna

Man uppger sig vidare vara bekymrade över att färre konton, som pekas ut som falska idag, raderas på plattformarna jämfört med föregående år, och man menar att bara 15 procent av de identifierade kontona i genomsnitt har blockerats efter fyra veckor.

Dessutom är det fortsatt mycket enkelt och billigt att köpa manipulationstjänster. För bara en struntsumma är det möjligt att köpa tiotusentals reaktioner på alla de stora plattformarna”, noterar skribenterna.

Betydelsen av att manipulering på sociala medier förekommer ska inte underskattas, särskilt med tanke på att antalet användare fortsätter öka i snabbt takt och även förväntas göra det framgent. Vidare medför faktumet att manipulering får fortgå relativt obehindrat svårigheter för medborgare, traditionella medier och beslutsfattare att tolka och agera på information som sprids på plattformarna”, heter det vidare.

”Alla måste bidra”

Natoanalytikerna menar att det som kan se ut som en folklig opinionsstorm ”lika väl kan vara manipulation” och ”enkelt göra användare med gott uppsåt till en manipulatörs nyttiga idiot”.

Alla, från beslutsfattare till enskilda medborgare, behöver bidra till att göra våra digitala miljöer mindre sårbara för manipulation. Samtidigt är det företagen som har makten över vilket innehåll som sprids. Det är de som, genom bristande åtgärder, möjliggör för illvilliga aktörer att manipulera informationsflödet”, förkunnar de.

Därför, kräver man att företagen måste ”bli bättre på att leva upp till sina egna och EU:s kravställningar för vad som får och inte får göras på deras plattformar – utan att för den delen censurera autentiskt legitimt innehåll”.

Om det påstått falska eller manipulerade innehållet inte plockas bort mer effektivt än idag kan de sociala medierna inte heller fungera som ”vår tids demokratiska plattform för utbyte av tankar och idéer människor emellan”, avslutas det.

NATO Strategic Communications Centre of Excellence beskriver sig som en multinationellt sammansatt och Nato-ackrediterad internationell militär organisation, som dock inte ingår i Nato:s kommandostruktur och inte heller är underställd någon annan Nato-enhet. Som sådant talar centret därför inte för Nato som organisation.

Nato StratCom COE, som är baserat i Riga, Lettland, har som uttalad målsättning att utveckla en förbättrad förmåga till strategisk kommunikation inom alliansen och de allierade länderna.

"Strategisk kommunikation är en integrerad del av ansträngningarna för att uppnå alliansens politiska och militära mål, och det blir därför allt viktigare att alliansen kommunicerar på ett lämpligt, lägligt, korrekt och lyhört sätt om sina föränderliga roller, mål och uppdrag", skriver man själva om sitt uppdrag.