Svenska Facebooks policychef: ”Motverka desinformation viktigare än folks rätt att yttra sig”

Nätcensuren

publicerad 16 maj 2022
- av Martin Nilsson
Facebooks policychef Janne Elvelid.

Policychefen för Meta/Facebook i Sverige och Finland Janne Elvelid erkänner nu explicit att ”motverkande av desinformation” väger tyngre än användarnas rätt att ”delta i debatten” och ”kommunicera sina politiska budskap”.

Han berättar också att Facebook experimenterar i många länder med att ”reducera spridningen av politiskt innehåll generellt”.

I en direktsänd paneldiskussion på Internetstiftelsens YouTube-kanal diskuterades bland annat om det demokratiska samtalet på sociala medier, krav på reglering och i vilken mån inblandade plattformar ska ansvara för vilken information som sprids. 

”På 1920-talet beskrevs massmedierna som demokratins dödgrävare. På 2020-talet beskrivs de sociala medierna likadant. Där sprider extremister och konspirationsteoretiker sitt hat, sina lögner och sin propaganda snabbare än någonsin tidigare. Men när dagens historiker förklarar varför demokratin befann sig i kris för hundra år sedan pekar de inte främst på massmedierna, utan snarare på ekonomiskt kaos. Vad kommer morgondagens historiker att säga om vår tid?” skriver Internetstiftelsen gällande ämnet.

Bland andra Janne Elvelid, policychef för Meta/Facebook i Sverige & Finland, var med i panelen och säger uttryckligen att ”hantering av desinformation” idag är viktigare än att värna det fria samtalet på plattformen.

När han får frågan ”Jag gissar att ert mål inte är att vara ett hot mot demokratin?” av moderatorn Robin Vetter ger Elvelid följande svar:

– Tittar man tillbaka på oss (Meta) när vi jobbar för ett val då jobbar vi efter fyra grundpelare … En av dem är fortfarande att driva samhällsengagemang bland våra användare och använda kommunikationsplattformarna där man kan delta i debatten och kommunicera sina politiska budskap och så vidare.  Det är en av fyra, och det var kanske en av de viktigaste om man tittar tillbaka tio år. Idag är den fortfarande viktig men de andra tre som idag är att motverka informationsoperationer, att hantera desinformation är idag avsevärt mycket högre prioriterat.

 

– Vi håller nu på att experimentera med att reducera spridningen av politiskt innehåll generellt, erkänner Elvelid vidare in i samtalet. Dessa experiment pågår just nu i Sverige och några andra länder. Vikten av att motverka desinformation är viktigare än folks rätt att yttra sig.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.